Welke woonverzekeringen heb je nodig?
Je huis is de plaats waar jij je thuis voelt. Je hebt het (als het goed is) ingericht naar je eigen smaak en stijl. Je voelt je er lekker op je gemak en je kunt er ontspannen. Natuurlijk ga je er vanuit dat dat altijd zo zal blijven. Maar toch kan er iets misgaan. Stel dat je ineens last krijgt van lekkage in huis. Of er breekt brand uit. Je kunt ook ineens flinke ruzie krijgen met de buren. In dit soort gevallen ben je ineens dat fijne gevoel kwijt: het herstellen van dit soort schades kan erg duur worden. Wil jij rustig en vertrouwd wonen? Er zijn vier verzekeringen die worden gezien als woonverzekering.
1. Inboedelverzekering
De eerste verzekering die je kunt afsluiten is de inboedelverzekering. Deze verzekering voor je huis dekt alle schade die ontstaat aan je inboedel door een aantal oorzaken. Zo wordt schade door brand, schade door lekkage, schade door weersomstandigheden en schade door diefstal gedekt door de inboedelverzekering. Je kunt ook kiezen voor een all risk inboedelverzekering. Dan wordt zelfs schade die door je eigen toedoen is ontstaan gedekt. Welke verzekering het beste past bij jouw huis en interieur is natuurlijk afhankelijk van je eigen voorkeur.
2. Opstalverzekering
Woon je in een koopwoning? Dan is een opstalverzekering heel verstandig. Een opstalverzekering zorgt ervoor dat schade aan de woning wordt vergoed. Deze schade kan bijvoorbeeld ontstaan door lekkage, brand of weersomstandigheden. De opstalverzekering dekt dus geen schade aan losse spulletjes en meubels, maar schade aan de woning zelf. Als je tegenwoordig een huis koopt is een opstalverzekering meestal verplicht. Vroeger was dat niet zo. Heeft je huis nog geen opstalverzekering? Dan is het zeker verstandig er een te nemen.
3. Aansprakelijkheidsverzekering
Als je een auto hebt, dan heb je sowieso een WA-verzekering. Dit betekent dat schade die door jou wordt veroorzaakt bij anderen terwijl je in de auto zit, is verzekerd. Maar dat geldt alleen als je in de auto zit. Een aansprakelijkheidsverzekering staat los van de auto en dekt schade die jij (zonder auto) bij anderen veroorzaakt. Dat geldt bijvoorbeeld voor schade aan die dure spelcomputer van de buren toen je daar zat te gamen. Maar ook voor de bal die je zoontje per ongeluk door hun ruit heeft getrapt. Een aansprakelijkheidsverzekering neemt de aansprakelijkheid voor schade van je over en betaalt die uit aan degene die schade heeft geleden.
4. Rechtsbijstandverzekering
Een rechtsbijstandverzekering helpt je als je in een conflict belandt. Dat kan bijvoorbeeld een burenruzie zijn, maar ook een conflict met de gemeente of met de koper of verkoper van je huis. Er zijn best veel situaties waarin rechtsbijstand erg prettig is. Als je een gesprek wilt met een adviseur of een advocaat, kost dat veel geld. Dan is een rechtsbijstandverzekering heel fijn. Let op: er zijn verschillende types rechtsbijstandverzekering. Het is belangrijk dat je goed controleert welke zaken je wel of niet wilt laten dekken.
Verzekeringen heb je niet altijd nodig. Bepaalde verzekeringen kunnen overbodig zijn in jouw situatie. Toch is het goed om regelmatig te kijken hoe het eigenlijk met jouw verzekeringen staat. Passen je verzekeringen nog bij je woonsituatie? En ben jij voldoende verzekerd?