Slaapkamer inrichten, 6 bepalende elementen

Je slaapkamer inrichten is erg leuk om te doen. De slaapkamer is uiteindelijk een plek in je huis waar je zeer veel tijd doorbrengt, en dan met name het bed. De slaapkamer is bovendien de ruimte waar je dag begint, en eindigt. Je lekker voelen in je eigen slaapkamer is dus wel zo prettig, en de inrichting van de slaapkamer is erg bepalend.

Zelf heb ik graag een beetje ruimte in mijn slaapkamer, en vooral veel kwaliteitsproducten. Maar het belangrijkst zijn denk ik de persoonlijke herinneringen die in de slaapkamer hangen. Zo start je je dag toch wat vrolijker! Lees verder over hoe jij zelf het beste je slaapkamer kunt inrichten, aan de hand van deze 6 bepalende elementen.

Slaapkamer inrichten – 6 bepalende elementen

Er zijn een aantal echt bepalende elementen in de inrichting van je slaapkamer. Voor mij gaat het vooral om:

 1. Je bed
 2. Je kast
 3. Je decoratie
 4. De vloer
 5. De verlichting
 6. De kleuren van de muren

Als je je slaapkamer gaat inrichten dan zijn dit in feite de 6 bepalende elementen. Zorg ervoor dat deze elementen de leidraad vormen bij het inrichten van je slaapkamer, de rest kun je eenvoudig uitbouwen.

slaapkamer inrichten

Je slaapkamer inrichten kan op veel manieren, maar in vrijwel elke slaapkamer zijn deze 6 elementen het belangrijkst!

1. Slaapkamer inrichten – het bed

In je slaapkamer zul je de meeste tijd doorbrengen in bed, echter ben je daarvan niet bewust! Voor een goede nachtrust is een goed en comfortabel bed noodzakelijk. Ik hoorde laatst iemand zeggen:


“het is gek dat veel mensen veel meer geld uitgeven aan hun auto, dan aan hun bed, terwijl ze in de laatste ongeveer 5 keer zoveel tijd doorbrengen”

En hij heeft gelijk. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je prettiger leeft en beter presteert.

tips slaapkamer inrichten

Je slaapkamer inrichten begint dan ook met het bed. Waar zet je het bed neer?

 • Idealiter staat hij niet naast een verwarming of een raam dat open staat
 • Jij en je partner kunnen beiden eenvoudig aan de zijkant het bed uit
 • Als er lichtval in de kamer is, zorg ervoor dat je met je gezicht naar de andere kant ligt (anders wordt je sneller wakker)

Voor de meeste mensen geldt: hoe groter het bed, hoe lekkerder ze liggen. Kijk bij het inrichten van je slaapkamer dus of je een groot bed kwijt kunt.

Een concessie is om het bed met een zijde tegen de muur te plaatsen.

2. Slaapkamer inrichten – de kast

De kledingkast in je slaapkamer is bepalend voor de inrichting. Maar heb je er ook aan gedacht dat je de kast ook buiten de slaapkamer kunt laten? Als de gang of overloop het toelaat zou je misschien daar een kast kunnen plaatsen (of inbouwen!).

Houdt bij je slaapkamer inrichten rekening met het feit dat open kasten altijd veel rommeliger openen dan gesloten kasten. Schuifdeuren kunnen praktisch zijn in je inrichting omdat ze minder “vrije ruimte” vereisen. Maar schuifdeuren trek je wat minder vlug open dan gewone kastjes.

Slaapkamer inrichten tip: Op de kastdeur kan vaak een spiegel worden bevestigd, waardoor je slaapkamer optisch groter lijkt!

3. Slaapkamer inrichten – de vloer

De vloer is belangrijk bij het inrichten van je slaapkamer.

Kies je voor hout, laminaat of toch liever tapijt? En ga je voor licht, of ga je voor donker? Het voordeel van tapijt is dat het minder lawaai maakt en zachter en warmer is voor je voeten. Het nadeel is dat er wat meer stof in kan gaan zitten.

Een lichte vloer geeft een meer ruimtelijk effect, een donkerdere vloer zorgt ervoor dat je je kamer als minder “licht” ervaart bij het opstaan. Sommige mensen vinden dat heel prettig.

4. Slaapkamer inrichten – de verlichting

Ga je je slaapkamer inrichten, dan is de verlichting heel belangrijk. Een aantal tips bij het inrichten van de verlichting in je slaapkamer:

 • Plaats -als het kan- een dimmer op de hoofdverlichting.
 • Zorg ervoor dat je vanuit je bed de verlichting kunt bedienen. Dit kan eventueel met een afstandbediening.
 • Gebruik lampen van een laag voltage.
 • Richt de lampen subtiel op de muren.

Je slaapkamer moet op sommige momenten natuurlijk ook een beetje romantisch verlicht kunnen worden 🙂

slaapkamer inrichten verlichting

Maar bij de verlichting hoort natuurlijk ook hoe je de slaapkamer verduistert.

Doe je dat bijvoorbeeld met Lamellen, een rolgordijn, vouwgordijn, plissé gordijn of juist met een paneelgordijn. Je hebt erg veel keus hierin. Denk hier goed over na, mijn advies is: zoek iets dat goed past bij de rest van de stijl van je slaapkamer.

5. Slaapkamer inrichten – de kleuren van de muren

Bij het inrichten van je slaapkamer kom je ook voor de keuze te staan wat je met de muren gaat doen. Ga je ze verven of plak je behang? Soms is de combinatie juist heel erg leuk. Zeker als je een retro slaapkamer wilt is het leuk om 1 muur te behangen, of juist slechts 2 stroken en de rest te schilderen.

Ook hier geldt dat donkere muren als voordeel hebben dat de kamer langer donker blijft en je daardoor mogelijk langer uitslaapt. Lichte muren daarentegen maken de ruimte optisch groter.

6. De decoratie in je slaapkamer

De decoratie in je slaapkamer is iets waar weinig mensen echt tijd aan besteden. Om de een of andere reden is de slaapkamer toch vooral een praktische ruimte. Ga je je slaapkamer inrichten, besteed dan aandacht aan het volgende:

 • Muurdecoratie
 • Een leuk plantje in het raamkozijn
 • Plaats een leuke stoel
 • Veel kussens op het bed geeft ook iets extra’s

slaapkamer inrichten

Bekijk hier nog meer slaapkamer voorbeelden of lees nog meer slaapkamer ideeen.

Slaapkamer inrichting kopen

Tegenwoordig heeft Bol.com een afdeling voor bedden maar ik kijk ook altijd graag bij Wehkamp voor moois voor in de slaapkamer.

Verder ben ik helemaal fan geworden van Ali Express. Je hebt er vast wel eens iets over gehoord: goedkope spullen van een Chinese webshop. Ali Express is hard op weg om een van de grootste webshops van de wereld te worden en ik ben er stiekem best een beetje verslaafd aan geraakt. Oke, een bed zal ik er niet snel kopen maar voor accessoires is het geweldig! De levertijd is in mijn ervaring tussen de 10 en 30 dagen, en tot nu toe (zo’n 15 bestellingen) kwam altijd alles netjes aan.

Een andere optie is natuurlijk eBay, die naam is misschien iets bekender (is zelfs de eigenaar van het Nederlandse Marktplaats). Ook bij eBay vind je heel veel kwaliteitsspullen voor lage bedragen.

De traditionele winkels

Ik denk dat je offline de meubelboulevards, Ikea’s en speciaalzaken wel weet te vinden. Mijn favoriete online shop is denk ik toch wel Wehkamp voor bedden, boxsprings, nachtkastjes en matrassen.

Je vindt hier nog meer interieurwinkels.

interieur-ideeen-mailbutton

Vul je emailadres in

Veel plezier met je slaapkamer inrichten!
Of lees hier verder als je meer wilt weten over je woonkamer inrichten.

17 thoughts on “Slaapkamer inrichten, 6 bepalende elementen”

 1. Ziet er allemaal erg mooi uit! Goede en zeker handige tips om een kamer mooi te maken. Ik ben pas geleden verhuisd en moest dus mijn kamer veranderen naar hoe ik het graag wilde hebben. Heb rekening gehouden met deze tips. Ik was eerst erg aan het twijfelen tussen verf of behang, maar het is uiteindelijke beide geworden. Voor een muur heb ik erg mooi behang gekozen waarop ik de verf heb aangepast. Ben er super blij mee, het is een geweldig resultaat geworden met dank aan deze tips!

 2. Genoeg inspiratie, leuke tips! Nu alleen nog zien hoe we al die leuke spullen die we willen kopen, bij onze woning krijgen op de vijfde verdieping. Geen gek idee om een verhuislift in te schakelen.

 3. Is de ruimte zelf niet belangrijk? Ik zou denken dat het juist interesant zou zijn om een ruimte in plaats van compact, juist groter te makne. Dit doe ik bijvoorbeeld door het plafont veel hoger te maken dan normaal gedaan wordt. Geeft het gevoel dat je meer ademruimte hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *