Man, wat is een opgeruimd huis toch fijn! Maar tegelijkertijd is het soms ook heel lastig om alles opgeruimd te houden. Hoeveel opberg ideeen je ook hebt, uiteindelijk gaat het erom dat alles gewoon een plekje krijgt. En hoe meer spullen je hebt, hoe moeilijker dat wordt.

opberg ideeen
Oplossing om zowel de apparaten, als de kabeltjes weg te werken.

Ik heb er onlangs een boek over gelezen van Marie Kondo. Een Japanse guru op het gebied van opruimen. Aangezien ik daar best wat van geleerd heb, zal ik in dit artikel regelmatig gebruik maken van haar wijsheden. Maar tegelijkertijd zijn slimme opberg ideeen ook handig om uiteindelijk de spullen die je wèl wilt bewaren een goede plek te geven.

Tijdens het opruimen zou het zomaar kunnen dat je wat cadeaukaarten tegenkomt. Ken je Giftomatic al? Daar kun je je voor aanmelden, en krijg je elke week een mailtje met superleuke productsuggesties toegestuurd. Het is gratis en zo weet je zeker dat je de bon niet meer vergeet. Kijk maar op Giftomatic.nl.

Opberg ideeen

Ok, laten we starten met wat leuke opberg ideetjes waardoor je net even wat makkelijker je spullen kwijt kunt. Lekker luchtig, dan duiken we straks in een stukje psychologie achter het opruimen.

manden muur

opberg ideeen speelgoed
Rondslingerende apparaten, afstandsbedieningen en andere noodzakelijke dingen in je interieur. Je kunt ze zo wegwerken!

skitch

opberg idee
Een simpele tijdschriftenhouder zorgt voor nét dat beetje extra ruimte in de kast, waar je ook nog eens super makkelijk bij kunt.

Te koop voor rond de 10 euro bij bol.com

inpakpapier

pannendeksels

Superhandig, hierdoor liggen de deksels niet meer tussen de pannen, en kun je ze makkelijker stapelen.

Omdat we hier heel vaak vragen over hebben gekregen, bieden we nu 3 pannendeksel houders in onze eigen webshop aan.

pannendekselhouder 3 tredes

€19,50

pannendekselhouder 5 tredes

€23,50

pannendekselhouder plastic

€1,75

Een dergelijk rek is ook te koop bij bol.com maar dan voor €24,95.

Extra opbergruimte

Behalve de spullen in je woning slim opbergren, kun je ook extra ruimte creëren. In je huis zijn zoveel inefficiënte loze ruimtes, als je daar opbergruimte van zou maken dan ben je een heel eind op weg.

Ik heb een aantal foto’s geselecteerd van projecten die mij zelf erg aanspreken.

opbergen idee
Een extra kastruimte in je badkamer. Hoe handig voor je cosmetica!
opberg idee keuken
Er kan bijna geen laden onder de gootsteen, want daar zit de gootsteen. Maar dat betekent niet dat je de loze ruimte verder niet meer kunt benutten!
opbergideeen
Superslim, in veel Nederlandse woningen heb je schuine daken. Die loze ruimte kun je door een rollende kast benutten met spullen die je niet vaak nodig hebt.

Schoenen & Kleding

Als er iets in het leven is dat altijd blijft terugkomen en een zooitje is, dan is het wel kleding… Kijk eens mee naar deze slimme oplossingen om je kleding efficiënt op te ruimen!

ideeen opbergen
Ook weer een van die slimme opberg ideeën, schoenen netjes in de kast!
broeken kledinghanger
Wat dacht je van deze geweldige manier om je broek op te hangen!?

Deze superslimme kledinghanger voor broeken is onlangs ook toegevoegd aan de interieur-ideeen.com webshop.

Bekijk hem hier.

Kabels wegwerken

Nog zo’n irritatie in je woning; al die rondslingerende kabels. We hebben er een tijdje geleden een uitgebreid artikel over geschreven, dat lees je hier.

kabelhouder

Wat dacht je van deze geweldige kabelhouder. Het werkt met magneten waardoor je de kabel eenvoudig pakt, en weer opbergt.

Je kunt ‘m hier bestellen.

3 in 1 dockstation 3 in 1 dockstation uitleg

Ook ontzettend handig om kabeltroep te reduceren (vooral op je slaapkamer of bureau), is deze 3-in-1 dockstation. Geschikt voor smartwatch, telefoon en earpods. Alles laadt draadloos op. Geschikt voor Apple en alle Android toestellen. Hij heeft ook zelfs USB C!

Heerlijk om het aantal kabels te reduceren!

De spullen in je huis opbergen

Hoe minder spullen je hebt, hoe minder snel het een rotzooitje wordt.

Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Als je goed nadenkt, dan heb je eigenlijk maar heel weinig spullen nodig. Veel minder dan dat de meeste mensen hebben.

Het is ook logisch om iets te bewaren, want wie weet komt het ooit nog van pas. Wat je eigenlijk opoffert bij het bewaren, is ruimte. Maar dat gebeurt heel onbewust, terwijl als je echt veel bewaart je steeds meer bagage met je mee gaat dragen.

Voorbeelden van onnodige spullen

Soms kan een bepaalde handeling, bijvoorbeeld bij het koken, absoluut een stukje handiger. Daar kun je dan een product voor kopen, maar aangezien je dat gerecht maar 1 a 2 keer per jaar kookt, heb je dat product echt nodig?

Dat is maar een voorbeeld, maar het geldt ook voor sportspulletjes, gereedschap om thuis te klussen (ken je Peerby?) en ga zo maar door.

Kleding

Ook kleding is zo’n onderwerp waar kasten mee volhangen. Ook met heel veel kleding die je nooit meer draagt.

Volgens onderzoek dragen de meeste mensen 80% van de tijd, maar 20% van de kleding die ze bezitten. Moet je al die dingen die je altijd maar hebt bewaard, echt je kostbare ruimte laten innemen?

Ik vind van niet.

Weg ermee! Als ik een bepaald kledingstuk waar ik over twijfelde toch weg deed, heb ik daar nog nooit spijt van gekregen. Het geeft ook de mogelijkheid om weer extra te genieten van iets nieuws.

Spullen weg doen

Hoe dan ook, eenvoudig is het niet om spullen weg te doen.

Marie Kondo, de opruimguru uit Japan die dit boek schreef, zegt dat je echt heel radicaal te werk moet gaan. Je kunt alle spullen die je bezit onderverdelen in een paar categorieën, waarvan kleding, prularia en waardevolle herinneringen er een aantal zijn.

In plaats van per kamer, moet je per categorie je spullen gaan selecteren om weg te gooien of niet.

De tip die mij het meest heeft geholpen, is dat ik mij nu realiseer dat een product “zijn rol heeft gehad” in mijn leven. Daarvoor kun je hem als het ware “bedanken”.

Ok – klinkt misschien wat zweverig. Maar als je je bedenkt dat een bepaald interieur cadeau dat je hebt gehad, echt leuk was op het moment dat je het ontving maar je gebruikt het nu niet meer, dan kan het weg. De rol die het heeft gehad was jou een leuk gevoel geven dat je het kreeg, en de gever een goed gevoel geven dat hij het kon geven.

Ik kan het boek zeker aanraden voor wie meer wilt weten over spullen weggooien: het is te koop bij Bol.com

Indeling opberg ideeen

Waar je ook veel winst mee kunt behalen zijn de volgende opberg tips:

  1. Leg spullen die je vaak nodig hebt, makkelijk voor het pakken
  2. Creëer een rommel laatje wat als tijdelijk onderkomen dient voor spullen zonder bestemming
  3. Zoek de slimste plek voor schoenen die uit gaan, hoe makkelijker je daarbij kunt hoe beter het werkt

Uiteindelijk draait een opgeruimd huis in mijn ogen voor 40% om een goede indeling, 40% om niet te veel spullen te hebben en 20% om discipline.