Man, wat is een opgeruimd huis toch fijn! Maar tegelijkertijd is het soms ook heel lastig om alles opgeruimd te houden. Hoeveel opberg ideeen je ook hebt, uiteindelijk gaat het erom dat alles gewoon een plekje krijgt. En hoe meer spullen je hebt, hoe moeilijker dat wordt.

opberg ideeen

Oplossing om zowel de apparaten, als de kabeltjes weg te werken.

Ik heb er onlangs een boek over gelezen van Marie Kondo. Een Japanse guru op het gebied van opruimen. Aangezien ik daar best wat van geleerd heb, zal ik in dit artikel regelmatig gebruik maken van haar wijsheden. Maar tegelijkertijd zijn slimme opberg ideeen ook handig om uiteindelijk de spullen die je wèl wilt bewaren een goede plek te geven.

Opberg ideeen foto’s

Ok, laten we starten met wat leuke opberg ideetjes waardoor je net even wat makkelijker je spullen kwijt kunt. Lekker luchtig, dan duiken we straks in een stukje psychologie achter het opruimen.

manden muur

opberg ideeen speelgoed

Rondslingerende apparaten, afstandsbedieningen en andere noodzakelijke dingen in je interieur. Je kunt ze zo wegwerken!

skitch

opberg idee

Een simpele tijdschriftenhouder zorgt voor nét dat beetje extra ruimte in de kast, waar je ook nog eens super makkelijk bij kunt.

Te koop voor rond de 10 euro bij bol.com

inpakpapier

pannendeksels

Superhandig, hierdoor liggen de deksels niet meer tussen de pannen, en kun je ze makkelijker stapelen.

Ook dit rek is te koop bij bol.com

Extra opbergruimte

Behalve de spullen in je woning slim opbergren, kun je ook extra ruimte creëren. In je huis zijn zoveel inefficiënte loze ruimtes, als je daar opbergruimte van zou maken dan ben je een heel eind op weg.

Ik heb een aantal foto’s geselecteerd van projecten die mij zelf erg aanspreken.

opbergen idee

Een extra kastruimte in je badkamer. Hoe handig voor je cosmetica!

opberg idee keuken

Er kan bijna geen laden onder de gootsteen, want daar zit de gootsteen. Maar dat betekent niet dat je de loze ruimte verder niet meer kunt benutten!

ideeen opbergen

Ook weer een van die slimme opberg ideeën, schoenen netjes in de kast!

opbergideeen

Superslim, in veel Nederlandse woningen heb je schuine daken. Die loze ruimte kun je door een rollende kast benutten met spullen die je niet vaak nodig hebt.

De spullen in je huis opbergen

Hoe minder spullen je hebt, hoe minder snel het een rotzooitje wordt.

Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Als je goed nadenkt, dan heb je eigenlijk maar heel weinig spullen nodig. Veel minder dan dat de meeste mensen hebben.

Het is ook logisch om iets te bewaren, want wie weet komt het ooit nog van pas. Wat je eigenlijk opoffert bij het bewaren, is ruimte. Maar dat gebeurt heel onbewust, terwijl als je echt veel bewaart je steeds meer bagage met je mee gaat dragen.

Voorbeelden van onnodige spullen

Soms kan een bepaalde handeling, bijvoorbeeld bij het koken, absoluut een stukje handiger. Daar kun je dan een product voor kopen, maar aangezien je dat gerecht maar 1 a 2 keer per jaar kookt, heb je dat product echt nodig?

Dat is maar een voorbeeld, maar het geldt ook voor sportspulletjes, gereedschap om thuis te klussen (ken je Peerby?) en ga zo maar door.

Kleding

Ook kleding is zo’n onderwerp waar kasten mee volhangen. Ook met heel veel kleding die je nooit meer draagt.

Volgens onderzoek dragen de meeste mensen 80% van de tijd, maar 20% van de kleding die ze bezitten. Moet je al die dingen die je altijd maar hebt bewaard, echt je kostbare ruimte laten innemen?

Ik vind van niet.

Weg ermee! Als ik een bepaald kledingstuk waar ik over twijfelde toch weg deed, heb ik daar nog nooit spijt van gekregen. Het geeft ook de mogelijkheid om weer extra te genieten van iets nieuws.

Spullen weg doen

Hoe dan ook, eenvoudig is het niet om spullen weg te doen.

Marie Kondo, de opruimguru uit Japan die dit boek schreef, zegt dat je echt heel radicaal te werk moet gaan. Je kunt alle spullen die je bezit onderverdelen in een paar categorieën, waarvan kleding, prularia en waardevolle herinneringen er een aantal zijn.

In plaats van per kamer, moet je per categorie je spullen gaan selecteren om weg te gooien of niet.

De tip die mij het meest heeft geholpen, is dat ik mij nu realiseer dat een product “zijn rol heeft gehad” in mijn leven. Daarvoor kun je hem als het ware “bedanken”.

Ok – klinkt misschien wat zweverig. Maar als je je bedenkt dat een bepaald cadeau dat je hebt gehad, echt leuk was op het moment dat je het ontving maar je gebruikt het nu niet meer, dan kan het weg. De rol die het heeft gehad was jou een leuk gevoel geven dat je het kreeg, en de gever een goed gevoel geven dat hij het kon geven.

Ik kan het boek zeker aanraden voor wie meer wilt weten over spullen weggooien: het is te koop bij Bol.com

Indeling opberg ideeen

Waar je ook veel winst mee kunt behalen zijn de volgende opberg tips:

  1. Leg spullen die je vaak nodig hebt, makkelijk voor het pakken
  2. Creëer een rommel laatje wat als tijdelijk onderkomen dient voor spullen zonder bestemming
  3. Zoek de slimste plek voor schoenen die uit gaan, hoe makkelijker je daarbij kunt hoe beter het werkt

Uiteindelijk draait een opgeruimd huis in mijn ogen voor 40% om een goede indeling, 40% om niet te veel spullen te hebben en 20% om discipline.