De tuin is mijn favoriete plek van ons huis. Jammer genoeg kunnen we door het Nederlandse klimaat niet heel vaak buiten zitten, maar als het eenmaal kan wil ik wel dat het een feestje is. Daarom hier wat leuke tuin ideeen die eenvoudig toe te passen of te kopen zijn.
tuin ideeen

Tuin ideeen met planten en bloemen

Een tuin maak je aantrekkelijk door mooie planten en bloemen te plaatsen, maar dat had je zelf ook vast bedacht. Toch lukt het lang niet iedereen om het op een leuke manier in te richten.

Zorg dat je de bloemen en planten clustert. Zelf vind ik het altijd het mooist als je óf kiest om de plantjes wat uit elkaar te zetten zodat je de potgrond kunt zien, óf ervoor kiest om er een geheel van te maken waarbij alles dicht op elkaar staat.

Als je voor een combinatie kiest oogt het een stuk rommeliger.

Je kunt ook met plantenbakken werken, die zou je bijvoorbeeld kunnen vastmaken aan een houten schutting. Wij hebben een paar felgekleurde. De bakken die wat goedkoper waren verloren na een jaar hun kleur, besparen op de bakken kan je dus spijt van krijgen!
tuin ideeen gekleurde potten

Heb je een hoekje waar je niet echt iets mee kunt? Kijk eens naar een Etagere. Die kun je volzetten met allemaal kleine plantenbakjes of misschien zelfs een klein moestuintje.

Tuin ideeen: kies sfeervolle verlichting

Ik ben zelf echt fan van die gekleurde bolletjes. Wij hebben er een aantal die op zonne energie werken en ‘s avonds automatisch zachtjes beginnen te verlichten. Ze hangen in de boom wat een romatisch beeld geeft. Binnen een paar weken kopieerden onze buren ons idee, en hangen de bolletjes in beide bomen 🙂
tuin ideeen sfeervolle verlichting

Verder zou ik fel licht vermijden. Er zijn tegenwoordig zat lampjes te koop met zo’n gloeidraadje. Die geven veel warmer licht, wat duidelijk mijn voorkeur heeft voor in de tuin.

Verder zou je wat plekken kunnen maken voor kaarsjes.

DIY tuin idee: Bijzettafel met pallets

Gevonden op pinterest en zelf gemaakt… Een er handige bijzettafel waar je van alles (ook decoratie) op kwijt kunt.
tuin idee pallet

Tuin ideeen voor decoratie: tuin canvas

Wellicht heb je er al eentje hangen, sindskort zie je ik ze in elk geval steeds vaker: een canvas voor in de tuin.
tuin idees canvas
Erg leuk en niet duur. In de winter even binnenhangen en je kunt er volgens mij jarenlang plezier van hebben.

Betegeling

De betegeling in je tuin is natuurlijk niet iets wat je snel even aanpast. Wij doen het nog steeds met de tegels die er al lagen. Maar de betegeling is een zeer bepalend onderdeel van je tuin.

Je hoeft natuurlijk niet voor tegels te kiezen. Een paar alternatieven:

  • gras
  • houtsnippers
  • kiezels
  • losse tegels door de perkjes
  • houten vloer

Of natuurlijk een combinatie van bovenstaand.

Houd er in elk geval rekening mee dat een lichte ondergrond erg fel kan zijn voor je ogen, en een donkere ondergrond erg warm kan worden. Houd ook rekening met de begaanbaarheid als het nat wordt, je wilt niet telkens uitglijden.

Tuinomheining: schutting, boompjes, heg of hek

De omheining van de tuin is minstens zo bepalend voor het totaalbeeld als de ondergrond.
tuin ideeen boompjes schutting

Als ik de keus zou hebben zou ik zelf altijd voor groen gaan, tenzij dat teveel ruimte van je kleine tuin opslokt (zoals bij ons) of je een hekel hebt aan snoeien.

Een schutting is natuurlijk sneller geplaatst dan een reeksje bomen, waar je misschien ook nog even op moet wachten tot ze zijn uitgegroeid.

Zelf hebben we in 2014 een mooie houten schutting geplaatst, we zijn er nog steeds erg blij mee.

Veranda

Een veranda zou ik supergraag in mijn tuin hebben, maar helaas is die daar veel te klein voor op dit moment. Maar wat niet is, kan nog komen! (in een volgend huis)

tuin ideeen veranda
Met een veranda heb je de mogelijkheid om buiten te zitten terwijl je toch lekker beschut zit. Kun je een veranda plaatsen in je tuin, dan zou ik jaloers op je zijn!

Boogjes en beschutte eethoek

Een ander leuk tuin idee is om een rozenboog in je tuin te plaatsen en deze te laten begroeien met wat je maar mooi vindt.

rozenboog in tuin idee

Of een beschutte eethoek met een druif die boven de tafel groeit. Dit is toch wel mijn ideaalbeeld van een romantische tuin.

terras met beschutting

Dit is ook al in een iets kleinere tuin haalbaar, al beperk je natuurlijk wel de ruimte om in de zon te kunnen zitten. Voor meer tuin ideeen kun je dit artikel nog lezen over kleine tuin groter laten lijken of dit artikel over tuintrends 2014 of tuintrends 2015.