De zomer van 2016 heeft ons nog niet bepaald verwend met veel zonnige dagen, maar ik blijf lekker schrijven over de tuin! In een vorig artikel heb ik het over tuinverlichting gehad, in dit artikel wil ik je meenemen in 10 items niet mogen ontbreken in je tuin.

Een tuin ervaart iedereen natuurlijk anders, bedenk daarom vooral ook zelf ook wat je nog kan toevoegen aan dit lijstje.

tuin must haves

Must haves voor in je tuin

1. Juiste tuingereedschap
Kwalitatief tuingereedschap is een must voor wanneer je lekker aan de bak wilt gaan in je tuin. Speciale uitrusting voor in de tuin is er in alle soorten en maten.

Denk hierbij aan grasmaaiers, snoeigereedschap, kruiwagens, bodembewerkers en bewatering. Je zult zien dat als je over een goede set tools beschikt, je je tuin sneller mooi zult maken.

2. Tuinverlichting
In een vorig artikel heb ik al wat waanzinnige tuin ideeën uitgelicht.

Tuinverlichting kan je tuin een hele andere dimensie geven. Verlichting langs je bestrating op of aan je schutting is hiervoor meer dan geschikt. Of je nu een grote of kleine tuin hebt, verlichting is ontzettend belangrijk.

verlichting tuin

Dit zou iedereen die van een tuin wilt genieten moeten hebben.

3. Gras

Gras maakt je tuin groener en ruimer, al is het maar een klein gazon.

Dit is ook gelijk het antwoord op de vraag wat je nou eigenlijk met gras moet doen. Je kunt het gewoon voor de sier hebben of om op te spelen.

Naast de bestrating is het een vaak welkome afwisseling.

gezellige tuin

Dus: gooi die rits stenen eruit en maak een grasveldje in je eigen tuin!

4. Bemesting
Om al die peentjes, aardbeien of dat stukje gazon gezond te laten groeien heb je vruchtbare grond nodig. Niet alleen om ze er mooi uit te laten zien maar ook om ze gezond te houden.

Mest is dan de meest gemakkelijk optie. Zo zorg je ervoor dat je grond vruchtbaar blijft.

In het algemeen zijn er 2 mestsoorten: kunstmest en organische mest. Het verschil tussen deze twee zit hem in de tijdsduur dat de mest effect heeft. Kunstmest is als een opkikker en heeft veel effect op de korte termijn, doordat de wortels deze mest direct kunnen opnemen. Organische mest heeft een wat langzamere werking in vergelijking met kunstmest maar heeft op de lange termijn meer effect.

Doordat de organische stoffen eerst omgezet moeten worden naar mineralen gaat hier meer tijd in zitten. Gevolg hiervan is dat planten beetje bij beetje de mineralen beginnen op te nemen.

5. Beelden

Beelden maken je tuin een stuk levendiger. De meest bekende zijn toch wel de Boeddhabeelden. Deze kunstwerkjes zijn vaak een welkome afwisseling in je tuin en kunnen je Hollandse tuin een stuk exotischer maken.

Heb je een kleine tuin? Wees niet bang om er een relatief groot boeddhabeeld in te zetten. Weinig maar grote accessoires in een kleine ruimte, geven je het gevoel dat de ruimte groter is.

tuin beelden

6. Werkkleding
Goede tuinkleding moet lekker zitten, luchtdoorlatend zijn en vooral niet in de weg zitten (met bijvoorbeeld grote zakken die je niet gebruikt).

De tuinbroek is altijd nog een van de bekendste kledingstukken en ideaal om te dragen tijdens het tuinieren. Zo vond ik deze tuinkleding van Engelbert Strauss echt een must-have die niet mag missen op dit lijstje.

7.Natuursteen
Weg met die saaie grijze baktegels!

Natuurstenen zijn populair en geven je tuin een hele andere uitstraling.

tuin natuursteen

Er zijn verschillende soorten natuursteen, welke je kiest, hangt helemaal van je tuin en je budget af. Stenen van marmer, leisteen, kalksteen of graniet zijn natuurlijke materialen en zorgen dus ook in een kleine tuin voor een ‘natuurlijke‘ look.

8. Loungeset
Een loungeset mag volgens ons ook niet ontbreken. Hier kun je heerlijke zomeravonden doorbrengen met familie en vrienden.

Ook deze sets zijn er in alle soorten, kleuren en maten. Kies er vooral een die lekker zit en start met relaxen!

9. BBQ
Een BBQ is misschien wel het belangrijkste item in je tuin.

bbq tuin

De echte must-have BBQ is volgens mij deze jongen maar dan moet je wel een aardig centje te besteden hebben 🙂

Voor de goedkopere BBQ‘s kun je heel goed terecht bij barbequeshop.

10. Terrasoverkapping

Met een terrasoverkapping zorg je ervoor dat je ook buiten kan blijven relaxen als er een plotselinge bui over je huis trekt.

Niet onbelangrijk, je kunt heerlijk in de schaduw zitten maar toch genieten van de zon. Heerlijk, toch? Met de andere must-haves op dit lijstje maak je jouw tuin hier helemaal mee af!