Heb je je wel eens afgevraagd of alle 5 de soorten verlichting terugkomen in jouw woonkamer? Door alle verschillende types met elkaar te combineren, geniet je van het beste resultaat. Het is namelijk de ideale combinatie van sfeerverlichting en functioneel licht. Bovendien zorgt de afwisseling voor een speels en stijlvol interieur. Hieronder lees je hoe je de 5 soorten lampen kunt toepassen in jouw woonkamer.

lampen woonkamer

  1. Plafondlamp

Plafondlampen worden vaak ingezet als basisverlichting. Deze lampen zijn dus vooral functioneel en kunnen een grote ruimte belichten. Ze zijn verkrijgbaar in de vorm van spotjes of als opbouwlamp met decoratieve kap. In de keuken zijn inbouwspots erg handig, maar in de woonkamer mag je best wat extra sfeer toevoegen met een opvallende plafondlamp met een mooi design.

  1. Hanglamp

Naast de vaste plafondlampen, heb je ook luxe hanglampen. Omdat een hanglamp een stuk lager hangt, trekt het meer aandacht en heeft het een hoge decoratieve waarde. Veel mensen denken dat een hanglamp enkel geschikt is voor boven de eettafel. Toch staat het ook prachtig in de zithoek! Zolang je de verlichting niet te laag hangt waardoor het je zicht belemmert, is het juist een hele chique toevoeging. Probeer het maar eens uit boven de salontafel of juist in een hoekje van de kamer.

  1. Vloerlamp

Een grote lege hoek kun je gemakkelijk opvullen met een trendy vloerlamp. Een staande lamp kan zowel decoratief als functioneel zijn. Er zijn bijvoorbeeld varianten verkrijgbaar met een verstelbaar leeslampje. Handig voor naast de bank of relaxstoel. Omdat een vloerlamp vaak dicht bij de wand staat, wordt het licht mooi geprojecteerd en verdeeld. Dit zorgt voor een heel sfeervol effect.

  1. Tafellamp

Kleine staande lampen worden ook wel tafellampen genoemd. Je kunt in de woonkamer gebruik maken van een luxe tafellamp ter decoratie of van een handige leeslamp/bureaulamp. Laat je natuurlijk niet misleiden door de naam. Een tafellamp hoeft namelijk niet altijd op een tafeltje te staan. Ook op een kast, wandplank of krukje komt een stijlvolle tafellamp goed tot zijn recht.

  1. Wandlamp

Wandlampen worden vaak gebruik in de tuin of badkamer, maar wat minder regelmatig in de woonkamer. Dat is een gemiste kans! Wandlampen zijn niet alleen sfeermakers, maar ook nog eens een hele compacte vorm van verlichting. Dit is dus erg handig als je een kleine woonkamer hebt of wat ruimte wil besparen. Naast de woonkamer kun je deze vorm van verlichting goed toepassen in de gang en het trappengat.