6 manieren om geluid in huis te dempen
Als we het hebben over akoestiek, denk je wellicht aan concertgebouwen en het geluid in openbare ruimtes. Maar ook thuis is een goede akoestiek heel belangrijk. Harde en gladde oppervlakken weerkaatsen geluid en kunnen een zeer storende echo veroorzaken. Gelukkig is daar iets aan te doen! Lees verder en ontdek 6 manieren om geluid te dempen in je huis.
Waarom geluid dempen?
Een verjaardagsfeestje, een etentje met familie of een avondje film kijken zijn een stuk minder ontspannen als het geluid door de kamer galmt. Die vervelende echo is niet prettig om te horen, maar ook heel vermoeiend. Door al dat onnodige geluid kun je je vaak minder goed concentreren. En dat terwijl het helemaal niet moeilijk is om het geluid te dempen. Met een paar kleine aanpassingen in je interieur, kom je al gauw een heel eind.
#1 Stop weerkaatsing op de vloer
Tapijt in de woonkamer is uit. Overal waar je binnenstapt zie je moderne vloeren van hout, laminaat, PVC en tegels. Prachtig natuurlijk, maar het zorgt wel voor veel meer galm in huis. Plaats eens een (hoog)polig vloerkleed in de zitkamer. Je zult zien dat de galm direct een stuk minder wordt! En het staat nog gezellig ook.
#2 Raamdecoratie voor betere akoestiek
Stof absorbeert geluid. Dat zag je hierboven ook al in het voorbeeld van een vloerkleed. Hetzelfde geldt voor gordijnen. Combineer rolgordijnen of plissé gordijnen met overgordijnen om het overtollige geluid te absorberen.
#3 Knusse hoekjes onderbreken geluidsgolven
Om onze woonkamer zo ruimtelijk mogelijk te laten lijken, kiezen we vaak voor een open floor plan. Als de ruimte groot is, kunnen de lange muren daarin helaas voor een flinke echo zorgen. Misschien toch een goed idee om wat hoekjes te creëren? Door een kast of roomdivider haaks op de muur te zetten, onderbreek je de geluidsgolven en voorkom je dat geluid de hele kamer doorzingt.
#4 Een akoestisch paneel is mooi én nuttig
Om te voorkomen dat geluid weerkaatst op een lange muur, kun je ook kiezen voor wanddecoratie of akoestische panelen. Denk bijvoorbeeld aan een akoestisch schilderij, dat achter het kunstwerk voorzien is van een geluiddempend paneel. Of wat dacht je van een lattenwand? Een lattenwand met houtlook als akoestisch paneel past perfect in jouw Scandinavische interieur. Voor een modern interieur kun je kiezen voor een akoestisch paneel met marmerlook of natuursteen.
#5 Stof absorbeert geluid
Het ligt voor de hand om te denken dat de galm uit je woonkamer verdwijnt zodra je de meubels op zijn plek zet. Helaas is dat niet altijd waar. Harde materialen zoals leer en steen weerkaatsen geluid. Voor goede geluiddemping kun je dus beter kiezen stoelen en banken met stoffen bekleding. Toch een leren bank? Leg er dan een paar stoffen kussens op om het geluid te absorberen.
#6 De finishing touch: geluiddempende accessoires
Soms zit de perfecte akoestiek ‘m in de details: Een paar grote planten, een boekenkast, kussentjes op de bank of vilten opbergdozen zijn goede voorbeelden van geluiddempende accessoires. Speel eens met de spullen in de ruimte en luister naar het geluid voor een zo optimaal mogelijke akoestiek.