Veilig wonen = fijn wonen. En dat bereik je met deze 3 tips
Fijn wonen is niet alleen een kwestie van de laatste trends volgen en je huis zo hip mogelijk inrichten. Je creëert een leefruimte waar je op je gemak voelt, en veiligheid telt hierbij ook mee vind ik. In een veilig huis voel je je beschermd tegen gevaren als brand en inbraak.
Het is natuurlijk minder sexy om met een alarm- of brandinstallatie bezig te zijn, maar het gevoel dat je na de goede implementatie hebt is prettig vind ik.
Beschermen tegen brand
Brandgevaar zit in een klein hoekje, en ja… het gebeurt altijd bij de buren. Toch?
Met de juiste preventieve maatregelen is je huis goed beveiligd tegen brand. Een logisch begin daarvoor zijn rookmelders. Geen woning kan en mag tegenwoordig nog zonder. Voor een klein bedrag heb ik er laatst 3 in mijn woning geplaatst. Waar?
1. Eentje in de keuken, daar beginnen de meeste brandjes
2. Eentje in de gang, daar moeten we doorheen mocht er brand zijn, dus dat wil ik in een zo vroeg mogelijk stadium weten3. Een op de overloop boven, ook daar wil ik makkelijk doorheen kunnen in geval van nood.
Heb je thuis nog een oude gaskachel, dan is het raadzaam om er daar ook een te plaatsen, wellicht ook met koolmonoxidemelders.
Bedenk tot slot ook eens hoe brandgevoelig het interieur van je huis is. Veel branden in huis beginnen in de keuken of bij elektronische apparaten, maar worden pas echt onhoudbaar als een brandbaar meubelstuk vlam vat.
Soms kun je dit soort meubels vrij eenvoudig zelf impregneren (brandwerend maken), of dit laten doen door een gespecialiseerd bedrijf.
Ik heb ook een brandblussertje in een kast staan in de woonkamer. Je weet maar nooit.
Ooops, ik geloof dat hij wel al officieel over datum is… (binnenkort maar even vervangen dus)
Goede sloten voor veilig wonen
Veilig wonen betekent ook goed zijn beveiligd tegen inbraakpogingen.
Huisbeveiliging tegen inbraak begint bij goede sloten. Check daarom of de ramen en deuren in je huis die het makkelijkst van buitenaf zijn te bereiken, voorzien zijn van degelijk hang- en sluitwerk.
Zo niet, dan is het het overwegen waard om dit aan te brengen of te laten plaatsen. Inbraakveilig hang- en sluitwerk kun je herkennen aan het SKG-keurmerk. Hoe meer sterren er bij dit keurmerk staan, hoe moeilijker de sloten zijn door te krijgen.
Zorg er verder voor dat je huis van buiten ook enigszins verlicht is. Op die manier maak je het lastiger voor potentiële inbrekers om ongezien bij je huis te komen.
Uiteindelijk zijn sloten alleen maar een vertraging en kunnen ze afschrikkend werken. Als iemand echt wil komen ze er in principe altijd in, maar de vraag is of je het voldoende weet te vertragen zodat de pakkans te groot wordt!
Optimale beveiliging met een alarmsysteem
Zijn goede sloten niet genoeg beveiliging, dan is het nog een optie om een eenvoudig alarmsysteem in of om je woning te plaatsen. Dat zorgt voor een nog beter gevoel van veilig wonen. Een basis alarminstallatie is vanaf ongeveer €150 verkrijgbaar bij alle bouwmarkten.
Je hebt dan een bedieningspaneel en twee sensoren, meestal draadloos, die eenvoudig zijn te plaatsen en in te stellen. Zo zie je dat zelfs optimale beveiliging van je woning niet onbetaalbaar is, en eenvoudig is te bereiken.
Benieuwd geworden? Overweeg eens welke van bovenstaande opties interessant zouden kunnen zijn voor jouw woonsituatie. En vergeet niet dat een veilig huis altijd eerst bij jezelf en je gedrag begint. Zorg je er zelf al voor dat je huis zo onaantrekkelijk mogelijk is voor inbraak, en dat je geen brandgevaarlijke situaties laat ontstaan?
Hier zelf goed op letten is natuurlijk het eenvoudigst voor te kiezen, en het is nog gratis ook 🙂
Ik zou zeggen: zet veilig wonen op je todo lijstje om komend weekend eens wat tijd in te steken.