Een lichtplan maken is een fluitje van een cent
Als je meerdere artikelen hebt gelezen op interieur ideeen, dan weet je hoe belangrijk verlichting voor je woning is. Het liefst heb je natuurlijk veel buitenlicht, maar omdat je daar in de meeste woningen niet heel makkelijk aanpassingen in kunt doen, schrijf ik vandaag een artikel over het belang van een lichtplan maken met uiteraard wat tips.
Een lichtplan is een handig schema van je huis, met daarbij alle punten waar je verlichting (wilt) en alle stopcontacten en schakelaars. Zo zie je in één oogopslag waar je verlichting zich bevindt en kun je ook gemakkelijk kijken of je plannen voor de nieuwe verlichting realistisch en haalbaar zijn.
Met de volgende stappen haal je het meeste resultaat. En bovendien voorkom je dat je in de winkel een beslissing neemt die eigenlijk toch niet zo goed binnen je interieur past.
Zoek of maak een plattegrond
Een lichtplan begint met een plattegrond van je huis. Je kunt dit, als je een nieuwbouw huis koopt, vaak wel terugvinden in de informatie.
Heb je geen kant-en-klare plattegrond van elke verdieping van je huis, dan zul je die zelf moeten maken. Zorg ervoor dat de plattegrond qua afmetingen zo goed mogelijk op schaal is, want zo maak je je lichtplan zo nauwkeurig mogelijk.
Het kan echt leuk zijn om op een groot dik vel dat je bij de copyshop haalt voor nog geen euro, alles uit te tekenen.
Lichtplan maken; teken de activiteiten in (in kleur)
Deze stap kun je hebt beste uitvoeren met gekleurde potloden.
Maak lichte, ingekleurde cirkels waar je bepaalde activiteiten uitvoert. Zo maak je bijvoorbeeld een oranje cirkel waar je graag zit te lezen, een paarse cirkel waar je zit te eten en een groen gebied waar je aan het koken bent. Zo weet je in welke delen van de ruimte je het meest actief bent en kun je beter inschatten welke verlichting je daar nodig gaat hebben.
Teken contactpunten en schakelaars in
In een huis zijn haast altijd wel schakelaars en stopcontacten aanwezig. Deze kun je het beste alvast intekenen op je plattegronden in een opvallende kleur.
Let ook op aansluitpunten in het plafond, bijvoorbeeld plaatsen waar nu lampen hangen of waar zo’n afdekkapje zit. Dit zijn de ideale plaatsen om nieuwe verlichting te installeren, zodat je niet hoeft te frezen en boren om je lamp op te hangen.
Teken in waar je welke verlichting wilt
Het laatste en uiteraard belangrijkste punt van het lichtplan is het invullen van de verlichting zoals je die voor ogen hebt.Dit kun je het beste doen met stift en in verschillende kleuren.
Kies afzonderlijke kleuren voor hanglampen (bijvoorbeeld boven de eettafel), plafondlampen in de woonkamer, staande lampen bij je leeshoek of wandlampen om extra sfeer te creëren. Kies voor de juiste verlichting op de juiste plaats. Als je met meerdere mensen in een huis woont, of als je van een beetje sfeerverlichting houdt, kijk dan of dimbare lampen een optie zijn – niet iedereen heeft evenveel licht nodig.
Wat is je budget?
Bij het intekenen van verlichting houd je natuurlijk rekening met je budget. Heb je een klein budget, dan zijn je keuzes vaak wat meer beperkt.
Kom je er niet uit met je lichtplan? Dan kun je natuurlijk ook vragen om lichtadvies. Vaak wordt hier een vast bedrag voor in rekening gebracht. Er zijn bedrijven die gratis lichtadvies geven, zoals bijvoorbeeld Straluma.
Welke verlichting kies jij?
Natuurlijk is het bij een lichtplan maken ook praktisch als je al enig idee hebt welke verlichting je in huis wilt hebben. En uiteraard is het belangrijk dat de nieuwe verlichting goed past bij de rest van je interieur. Doe dus inspiratie op, bijvoorbeeld in showrooms. Straluma, waar ik het al eerder over had, heeft ruim 7500 vierkante meter dus daarin moet je een heel eind komen.
Een lichtplan maken is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Zeker als je al een standaard plattegrond van je huis hebt, is het gemakkelijk om alles in te tekenen.
Weet je toch niet precies hoe het werkt, dan kun je ook een online tool gebruiken om een lichtplan op te stellen. Vergeet alleen niet dat dit vaak uiteindelijk toch meer tijd kost dan je denkt en dat je vaak op papier een stuk sneller klaar bent. Zeker wanneer je gebruik maakt van deze tips!