Waar kan ik het beste mijn beveiligingscamera ophangen?
Beveiligingscamera ophangen vereist wat denkwerk. Met een beveiligingscamera kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week jouw woning in de gaten houden. Dat geeft een veilig en zeker gevoel. Met name een alarmsysteem met IP camera biedt opvallend veel mogelijkheden, het is uiteraard wel van belang dat de camera op de juiste locatie wordt gehangen om het optimale effect te bereiken.
Om de meest geschikte plek te bepalen kijk je naar de persoonlijke situatie, daarnaast zul je ook wat informatie moeten verzamelen over IP beveiligingscamera’s. Op deze pagina lees je meer over persoonlijke beveiliging in en rond de woning, en we geven een aantal praktische tips bij het plaatsen van een alarmsysteem met IP camera.
Hoe werkt een IP beveiligingscamera?
IP staat voor internet protocol, dat betekent dat de camera in staat is de beelden draadloos online te laten zien. Live of als archief, bereikbaar via PC, laptop, tablet of smartphone. Overal waar je beschikt over een internetverbinding kun je de beelden bekijken. Het spreekt voor zich dat jouw opslag online beveiligd wordt met een login zodat niemand zomaar mee kan kijken.
Een alarmsysteem met IP camera is de ideale combinatie, zo zul je bij onraad een signaal ontvangen. Dit kan een hoorbaar alarmsignaal signaal zijn, een lichtsignaal maar ook een melding op je smartphone wanneer je ligt te slapen of als je op het werk bent. Een detectie van beweging hoeft niet altijd foute boel te zijn, daarom kun je de beelden eerst bekijken en vervolgens actie ondernemen.
Beveiligingscamera ophangen
Omdat een alarmsysteem met IP camera draadloos werkt kun je deze op veel plaatsen ophangen. Dit zijn de meest voorkomende locaties voor persoonlijke beveiliging.
- Bij de voordeur: Houd er rekening mee dat je iedereen die voor de lens komt moet aangeven dat er opnames gemaakt worden, plaats daarom een duidelijk zichtbaar plakkaat bij de deur. Een alternatief voor een beveiligingscamera kan een IP deurbel camera zijn. Bekijk hier een slimme deurbel test.
- Bij de achterdeur: Veel inbraken vinden plaats via de achterdeur, wanneer je de camera combineert met een bewegingssensor en verlichting kun je ook in het donker beelden vastleggen.
- In de woonkamer: Persoonlijke beveiliging gaat verder dan de buitenzijde van de woning. Ook binnen in huis moeten bewoners en gasten op de hoogte gesteld worden dat er een camera aanwezig is. Je kunt wanneer je thuis bent de camera op “privacy” modus zetten.
- In de garage: Nog een populaire plek voor inbrekers, en ook een uitstekende locatie om de beveiligingscamera op te hangen. Naast een hard geluidssignaal kun je ook bij onraad alle lampen laten inschakelen, of stuur juist een stil alarm naar jouw smartphone.
Houd er rekening mee dat je wel een stroomvoorziening nodig zult hebben, daarmee betekent “draadloos” niet dat je helemaal van kabels verlost bent. Er zijn wel IP camera’s die voorzien zijn van een back up batterij zodat je niet compleet afhankelijk bent van netspanning. Zo werkt de camera ook door wanneer de stroom uitvalt.
Tips voor het plaatsen van een beveiligingscamera
1. Beveiliging met behoud van privacy: Ten eerste ben je verplicht kenbaar te maken dat je opnames maakt voor iedereen die mogelijkerwijs voor de lens komt. Bij een buitencamera kan dat een plakkaat zijn bij de oprit of het tuinhek, ook bij een camera in de huiskamer zul je dit moeten melden. Bijvoorbeeld door een bordje te plaatsen bij de ingang van de woning. Om zelf niet de hele dag in beeld te zijn kun je een camera in huis ook uitschakelen wanneer je thuis bent, met een zogenaamde “privacy shutter” wordt de camera fysiek bedekt met een klepje.
2. Bekijk de camera vanaf iedere locatie: Een groot voordeel van een IP camera is de mogelijkheid de beelden overal te bekijken waar je beschikt over een internetverbinding. Achter in de schuur via je mobieltje, of op je werk via een laptop. Het werkt dus niet alleen binnen het bereik van je eigen woning en wifi verbinding.
3. Houd rekening met inbraken in de omgeving: Je kunt vrij eenvoudig achterhalen wat de zwakke plekken zijn bij jouw eigen woning, vraag ook na of er inbraken in de buurt zijn gepleegd en hoe de indringers binnen zijn gekomen. Daar kun je rekening mee houden met de plaatsing van de beveiligingscamera.
4. Kies een camera die ook werkt zonder stroom: Er zijn camera’s die voorzien zijn van een back up accu, ook wanneer de netstroom mocht uitvallen zullen er nog steeds beelden opgenomen worden. Afhankelijk van het apparaat kan de camera nog wekenlang opnames vastleggen.
5. Er zijn meer manieren om beelden te delen: Naast de beelden bekijken via wifi is het soms ook mogelijk om een data SIM op basis van 3G of 4G in de camera te gebruiken. Er zijn zelfs beveiligingscamera’s die in geval van nood een melding als SMS bericht kunnen sturen naar ieder mobiel nummer. Je hebt dan als ontvanger geen actieve internetverbinding nodig om een notificatie te ontvangen.
Er zijn vele mogelijkheden wanneer je een alarmsysteem met IP camera plaatst in de woning, wanneer je de camera combineert met andere smart home apparatuur zijn er nog veel meer mogelijkheden dan alleen beelden vastleggen.