6 tips voor het kopen van een tweede huis
Een tweede huis: voor veel mensen is het een droom. Je droomt van een mooi chalet in de Alpen, een mooi huisje in Spanje of misschien wel een bescheiden vakantiehuisje in Nederland. Waar jouw droomhuis ook staat, je moet er wel even over nadenken voordat je zo’n grote aankoop doet. Dit zijn 6 tips voor het kopen van een tweede huis.
1. De regels in andere landen
De regels omtrent tweede huizen zijn in veel landen verschillend. In sommige landen betaal je extra belasting, in andere landen weer niet. Het huis onderverhuren mag in sommige landen ook niet zomaar: daar heb je een vergunning voor nodig. Kortom: check de regels van het land waar je het huisje wilt kopen heel goed! Dat kan je veel zorgen en problemen besparen.
2. Een goede check van de bouwstaat
De bouwstaat van een woning is natuurlijk heel belangrijk. Veel mensen denken dat ze zelf gebreken wel kunnen zien. Helaas valt dat in de praktijk vaak tegen. Je kunt dus het beste een bouwkundig expert in de arm nemen. Het kost even wat, maar dat verdien je ruimschoots terug als blijkt dat er (verborgen) gebreken zijn. In het buitenland is het belangrijk dat je een betrouwbare partij opzoekt, want toeristen worden vaak opgelicht.
3. Alle kosten berekenen
Je moet niet alleen rekening houden met de kosten van de woning zelf. Je hebt ook vaste lasten, zoals gas/water/licht. En daarnaast heb je soms algemene kosten, zoals de kosten voor een plaats op een vakantiepark. De regels daarvoor verschillen per park, dus kijk goed naar verborgen kosten. En natuurlijk moet je het huis leuk inrichten en heb je vast nog heel wat spullen nodig. Maak een duidelijk overzicht zodat je weet waar je aan toe bent.
4. Hoe vaak ga je erheen?
Ga je een tweede huis kopen en ga je dat niet onderverhuren? Dan moet je je afvragen hoe vaak je er eigenlijk heen gaat. Je moet dan wel vrij vaak of voor langere periodes naar het huis toe gaan. Anders ben je goedkoper uit wanneer je een vakantiehuis huurt of een hotelkamer boekt. Je rekent het ook mee als familieleden of vrienden gebruik maken van jouw huis.
5. Een lening afsluiten
Kun je een tweede woning in één keer betalen, dan is dat mooi meegenomen. Maar vaak is dat niet het geval. De tweede woning is dan een investering die wordt gedaan met een lening. Je kunt er soms een hypotheek voor nemen, maar meestal is dat niet mogelijk. Je hebt waarschijnlijk een persoonlijke lening nodig. Op Geld.nl kun je onderling verschillende aanbieders vergelijken. Zo vind je de lening vergelijken die bij jou past en zie je meteen de kosten.
6. Omgeving checken
Nog een laatste stap voordat je besluit het huis te kopen: je checkt de omgeving. Je kunt soms online vinden of er in de regio van het huis veel wordt ingebroken. Verder is het belangrijk om te weten waar de dichtstbijzijnde huizen zijn en welke mensen die huizen bezitten. Het is behoorlijk balen als jij een mooi huisje hebt gekocht en ernaast wordt het huis voortdurend aan lawaaiige studenten verhuurd. Ga er dus eerst een aantal keren langs, bij voorkeur in het hoogseizoen. Zo weet je wat meer over de veiligheid van de omgeving en de rust in het huis.
Een tweede huis kopen is een hele overweging. Meestal is het een winstgevende of geldbesparende investering. Je verdient het geld dus meestal wel terug, mits je het goede huis koopt. Het is erg belangrijk dat je deze 6 tips in je achterhoofd houdt als je gaat zoeken naar een tweede huis. Daarmee voorkom je teleurstellingen en financiële tegenvallers.