Tijdelijk ergens wonen? 4 tips voor als je tijdelijk in een huurhuis woont
Het kan je zomaar gebeuren: je bent genoodzaakt om tijdelijk een huurhuis te betrekken. Daar kunnen natuurlijk verschillende redenen voor zijn. Misschien is je relatie voorbij en heb je nog geen definitieve nieuwe woning. Misschien heb je een huis gekocht, maar gaan de huidige bewoners er later uit dan jij uit jouw woning moet, of is het een nieuwbouwwoning die nog niet af is.
Het kan natuurlijk ook dat je je huidige huurwoning moet verlaten om de verhuurder de huur opgezegd hebt. Hoe dan ook kom je voor de uitdaging te staan om een tijdelijke woning zo in te richten dat het een prettige plek is om te leven, zonder dat je al te veel geld verspilt aan een plek waar je toch niet lang blijft.
Zaken die je niet moet vergeten
Laten we voor de verandering beginnen met zaken die je wellicht in alle drukte over het hoofd ziet. Vergeet bijvoorbeeld niet je inboedelverzekering aan te passen aan je nieuwe woning. Regel de levering van gas en energie op je nieuwe adres. Wellicht kan je huidige leverancier de levering overzetten.
En vergeet ook vooral niet te zorgen voor werkend internet in je nieuwe tijdelijke huis. Zonder internet is het immers maar een kaal bestaan. Het is toch wel prettig als je met je laptop en je tablet gewoon het internet op kan. Misschien kun je je huidige internetabonnement overzetten naar het nieuwe adres, maar het kan ook dat je aanbieder daar niet kan leveren, of dat je wilt besparen op je rekening. Zoek dan online naar de beste internet provider met de beste aanbieding voor jou, maar let daarbij wel op de lengte van de overeenkomst en het moment waarop je verhuist naar je definitieve woning. Als je aanbieder daar niet kan leveren, moet je de overeenkomst wel kunnen beëindigen.
Stoffering van de tijdelijke huurwoning
Een gestoffeerde huurwoning is eigenlijk de ideale tijdelijke huurwoning. Daar betaal je natuurlijk wel voor in de huurprijs, maar het betekent ook dat je niet hoeft te investeren in vloerbedekking en gordijnen die je maar korte tijd gebruikt.
Moet je dat wel, dan kun je kijken waar je bijvoorbeeld gordijnen kunt plaatsen die ook je in nieuwe woning een plek kunnen krijgen. Misschien kun je ook gordijnen uit je oude woning meenemen als tijdelijke voorziening. Moet je toch in stoffering gaan voorzien die niet mee kan naar de nieuwe woning, en dat zal zeker bij vloerbedekking het geval zijn, probeer de investering dan laag te houden.
Ga bijvoorbeeld voor goedkoop zeil of zogenaamde ‘coupons’. Dat zijn overgebleven stukken vloerbedekking die voor minder geld verkocht worden. Als je een ruimte hebt waar zo’n stuk mooi inpast heb je voor weinig geld te vloer kunnen bekleden.
Het moeten opslaan van je inboedel
Het is in sommige gevallen mogelijk om een gemeubileerde woning te huren. Dat scheelt het eventueel moeten aanschaffen van meubels, maar niets van je meubels in jouw tijdelijke woning zijn dan van jou en vertrouwd.
Daarbij heb je in de meeste situaties zelf al een inboedel die je ergens kwijt moet. Dat kan in een tijdelijke opslag, maar daar betaal je dan ook een huurprijs voor. En ook dan moet je de moeite van het verhuizen van je eigen meubels nemen, al dan niet met behulp van een bedrijf, ook al hoeven ze dan niet in een nieuwe woning op hun plek gezet te worden.
Het is denkbaar dat je vanwege de tijdelijke situatie moet indikken, omdat je tijdelijke huurwoning kleiner is dan je oude woning en je toekomstige woning. Ook dan heb je een opslaglocatie nodig.
Wel zelf je tijdelijke huurwoning inrichten
Kom je vanuit een situatie waarbij je geen of weinig inboedel mee te nemen hebt naar je woning, die wel nog volledig ingericht moet worden, en heb je niet de middelen om dure nieuwe meubels aan te schaffen? Breng dan eens een bezoek aan een aantal kringloopwinkels. Er zijn er veel tegenwoordig, en ze verkopen een hoop meubilair dat voor tijdelijk gebruik best voldoet.
En dat voor weinig geld. Neem je wel je eigen inboedel mee naar je tijdelijke huurwoning, probeer je woning dan functioneel in te richten. Plaats eerst de meubels die je echt nodig hebt, in plaats van de ruimte vol te bouwen. Misschien kun je het deel dat overblijft kwijt op een zolder, in een kelderopslag of tijdelijk bij familie of vrienden die meer ruimte hebben. Voor de kleinere bezittingen hebben wij nog wel wat goede opbergideeën.
Ik heb inderdaad ook een tijdje in een gemeubileerde huurwoning gewoond en heb toen mijn spullen opgeslagen. Ik zag hier een beetje tegenop maar uiteindelijk stond het daar prima, schoon en droog. Wel was ik blij toen ik eindelijk een woning vond en mijn eigen meubels weer om me heen had!
Mijn zusje wil al een tijdje een huurwoning vinden. Tot nu toe is het nog niet gelukt en moet ze bijna uit haar oude plekje. Het is een slimme tip om de inboedel op te slaan. Ik zal het artikel naar haar doorsturen!