Zelf een tuinvlonder aanleggen? Hier moet je aan denken
Een tuinvlonder wordt gebruikt om een terras in de tuin te creëren. Het bestaat meestal uit planken van hout, kunststof of composietmateriaal die op een frame van houten balken zijn gemonteerd. Tuinvlonders kunnen op verschillende hoogtes worden geplaatst en zijn een populaire optie voor het creëren van een zit- of ontspanningsruimte in de buitenlucht. Het ziet er niet alleen mooi uit, het heeft ook aardig wat voordelen.
Voordelen van een tuinvlonder
Schoon – Omdat de vlonder wat verhoogd is, heb je minder aarde en onkruid op de ondergrond waar je loopt. Dat zorgt ervoor dat je minder vuil naar binnenloopt en eenvoudig op je sokken in je tuin kunt rondlopen.
Sneller droog – Na een regenbui is de tuinvlonder sneller droog dan veel andere soorten vloeren.
Gemakkelijk te onderhouden – Een tuinvlonder is gemakkelijk te onderhouden omdat het niet regelmatig hoeft te worden geverfd of gebeitst, zoals bij houten terrassen.
Fijne ondergrond voor kinderen – Heb je kleine kinderen, dan is een tuinvlonder heel fijn. Ze kunnen er lekkerder op spelen omdat het schoner is dan de meeste tegels in je tuin.
Zo leg je een tuinvlonder aan
Stap 1: Bepaal de locatie en grootte van uw vlonder. Markeer de omtrek van de vlonder met behulp van haringen en touw.
Stap 2: Verwijder het gras en onkruid in het gemarkeerde gebied en graaf de grond uit tot een diepte van ongeveer 15-20 cm. Zorg ervoor dat de grond goed is geëgaliseerd en compact is.
Stap 3: Plaats worteldoek of ander geschikt materiaal over de uitgegraven grond om onkruidgroei te voorkomen en om drainage mogelijk te maken.
Stap 4: Leg de houten balken of een geschikt frame op de gewenste hoogte en maak deze vast met bevestigingsmiddelen zoals schroeven of bouten.
Stap 5: Plaats de vlonderplanken op het houten frame en zorg ervoor dat ze gelijkmatig verdeeld zijn. Houd tussen de planken ruimte voor ventilatie en uitzetting van het hout.
Stap 6: Bevestig de planken op hun plaats met behulp van geschikte bevestigingsmiddelen, zoals schroeven of clips. Zorg ervoor dat de planken op een gelijke hoogte liggen.
Stap 7: Snijd de overhangende delen van de planken af en werk de randen af met een geschikt materiaal, zoals randtegels.
Stap 8: Breng eventueel een beschermende afwerking aan op de vlonderplanken om ze te beschermen tegen de elementen en om de levensduur te verlengen.
Stap 9: Installeer eventuele accessoires zoals trapjes, relingen of plantenbakken.
Stap 10: Controleer of alles stevig vast zit en geniet van uw nieuwe tuinvlonder!
Belangrijk: Volg altijd de instructies van de fabrikant van het materiaal dat je gebruikt en zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen en veiligheidsuitrusting gebruikt tijdens het installatieproces.
Uit welke materialen kan je kiezen?
Je kunt een tuinvlonder maken van diverse soorten materialen.
Hout is een populaire keuze vanwege zijn natuurlijke uitstraling en verschillende soorten hout kunnen worden gebruikt, zoals hardhout, zachthout en bamboe. Composiet, een mengsel van houtvezels en kunststof, wordt steeds populairder als materiaal voor tuinvlonders vanwege de duurzaamheid en het geringe onderhoud.
Bamboe is een ander duurzaam en milieuvriendelijk materiaal dat geschikt is voor een tuinvlonder vanwege de sterkte, lichtheid en natuurlijke uitstraling.
Je hebt ook betonvlonders, die zijn erg duurzaam, vereisen weinig onderhoud en zijn geschikt voor zwaar verkeer. Maar over het algemeen vinden veel mensen beton minder mooi dan houtkleuren. Ze kunnen in verschillende kleuren en texturen worden gegoten.
Naast deze opties kun je ook polycarbonaat kunststof overwegen, dat licht en sterk is en geschikt is voor diverse toepassingen. De keuze van het materiaal hangt af van je persoonlijke voorkeur, budget, gewenste uitstraling van de tuin en de toepassing van de vlonder.
Welk gereedschap heb je nodig?
De gereedschappen die je nodig hebt voor deze klus:
- Spade of graafmachine voor het uitgraven van de grond
- Waterpas voor het controleren van de hoogte en de vlakheid van de vlonder
- Boormachine of schroevendraaier voor het vastzetten van de vlonderplanken
- Handzaag of cirkelzaag voor het op maat zagen van de vlonderplanken
- Hamer voor het vastzetten van bevestigingsmiddelen
- Meetlint voor het meten van de grootte van de vlonder en de afstand tussen de planken
- Schuurpapier of schuurmachine voor het gladmaken van ruwe oppervlakken
- Kniptang voor het inkorten van de bevestigingsmiddelen
- Rubberen hamer voor het plaatsen van de vlonderplanken
- Veiligheidsuitrusting, zoals handschoenen en een veiligheidsbril