Soms zijn er (kleine) aanpassingen nodig in huis om het leven een beetje makkelijker te maken. Omdat dat handig is, of noodzakelijk. Wanneer je ouder wordt, maar nog wel in je eigen huis woont, kunnen die aanpassingen je helpen beter voor jezelf te zorgen en minder ongelukjes in huis te hebben. Zo kun je extra lang genieten van het huis dat je misschien al jarenlang je thuis noemt.

ouderen in huis

Pas op in de badkamer

De badkamer is één van de gevaarlijkere plekken voor ouderen. Het toilet kan te laag zijn om goed zelf te gebruiken en de vloer wordt glad van bad- of douchewater. Met een paar simpele aanpassingen is dat snel verholpen:

Makkelijk naar het toilet

Door het toilet te verhogen is het makkelijk om te gaan zitten en ook om weer op te staan. In plaat van een toiletverhoger kun je ook toiletbeugels gebruiken om vast te grijpen tijdens het opstaan.

toilet wandbeugels

Veilig douchen

Een natte badkamervloer is regelmatig de oorzaak van een valpartij in huis. Een antislipmat in de douche kan dan uitkomst bieden. Hierdoor is de vloer in de douchecabine niet glad meer en kun je er veilig staan. Liever een iets mooiere oplossing? Antislipstrips voor op de vloer zijn net zo effectief, maar minder opvallend. De strips integreren daarom een stuk beter in je interieur.

Voorzichtig op de trap

Als traplopen nog prima gaat, dan is het slim om de traptreden even onder de loep te nemen. Een gladde trap kan gevaarlijk zijn! Bang om uit te glijden op je keurig gelakte trap? Plaats subtiele profieltjes op de traptreden om uitglijden te voorkomen. Wel zo veilig!

traplift

Wanneer iemand moeilijk ter been is, weinig kracht meer in zijn lichaam heeft of een verslechterd evenwicht heeft wordt traplopen op den duur gewoonweg onmogelijk. Een traplift kan er dan voor zorgen dat men toch nog op de bovenverdieping kan komen om naar de bad- of slaapkamer te gaan. Het is de meest veilige manier voor ouderen om naar boven en beneden te gaan als traplopen lastig gaat.

traplift

Handigheidjes voor gemak en veiligheid

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen rondom het huis die ouderen enorm kunnen helpen. Een douchekruk, wandbeugels, goed bereikbare lichtschakelaars, een alarmknop en andere handigheidjes kunnen enorm helpen om de dagelijkse dingen zelf te blijven doen.

TIP: Denk vooral in oplossingen in plaats van in onmogelijkheden en vraag eens rond naar hulpmiddelen die precies de juiste pijnpunten in huis vergemakkelijken. Dan blijft thuis nog heel lang een fijne én veilige plek.

senioren eigen huis