Tot begin jaren negentig was het heel normaal: asbest in de woning. Het giftige spul werd in de bouw gebruikt voor dakbedekking of als isolatiemateriaal rondom leiding, maar ook in vinyl vloertegels. Levensgevaarlijk! Logisch dus ook dat jij er vanaf wil. 

Ga je slopen, renoveren of verbouwen en heb je asbest in je woning? Lees dan verder en ontdek hoe je het beste te werk kunt gaan om de asbest te (laten) verwijderen.

Zelf asbest verwijderen

Asbest verwijderen is in de meeste gevallen een specialistische klus. Toch zijn er ook situaties waarbij je zelf aan de slag mag met asbestverwijdering.

Het totale oppervlak van het materiaal mag dan niet groter zijn dan 35m2 en het moet gaan om hechtgebonden asbest. Dat betekent dat je het asbest moet kunnen verwijderen, zonder het te breken en zonder dat het afbrokkelt. Vergeet niet vooraf een sloopmelding te doen bij de gemeente.

asbest verwijderen

Manieren van asbest verwijderen

In de praktijk laten veel mensen asbest liever verwijderen door een professional. Logisch ook, want als het mis gaat zitten er best wat risico’s aan. Wanneer er onverhoopt microvezels van het materiaal loskomen, kan dit ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid.

Wanneer een professional de asbest komt verwijderen, kan dat op drie verschillende manieren:

  • De openlucht methode
  • De containment methode (de beste beheersing van vezelemissie)
  • De glove bag methode

Welke methode het meest geschikt is, kan een expert ter plekke beoordelen. Uiteraard kiezen ze daarbij voor de methode met het minste risico voor de omgeving.

Is er een vergunning nodig?

Ga je zelf aan de slag met het verwijderen van asbest dan moet je een sloopmelding doen bij de gemeente. Voor grotere projecten met meer risico, moet vooraf een vergunning worden aangevraagd.

Als je het verwijderen van asbest uitbesteed, dan kun je hier natuurlijk advies over inwinnen bij de ingehuurde partij. Zij weten als geen ander de weg bij de gemeente als het gaat om dit soort vergunningen.

Vaak moet je hierbij een rapport tonen met informatie over waar de asbest zich bevindt. De gemeente zal ook verwachten dat je een gespecialiseerd bedrijf inschakelt voor de asbestverwijdering.

Wat kost asbestverwijdering?

Het is moeilijk om hier een exact bedrag te geven waar je op moet rekenen bij het verwijderen van asbest. Asbest verwijderen kosten zijn erg afhankelijk van de locatie en de hoeveelheid asbest.

Om te ontdekken wat de kosten in jouw geval zullen zijn, kun je het beste bij één of meerdere partijen een offerte opvragen.

Zorg dat je een goed overzicht krijgt van de kosten voor het verwijderen, maar ook kosten voor het afvoeren en de ondersteuning bij een vergunningsaanvraag. Dat voorkomt vervelende verrassingen achteraf.