Ben jij toe aan een nieuwe badkamer? Dan heb je twee keuzes. Je kunt een designer of adviseur vragen om een mooi ontwerp voor je te maken, maar meestal is dat vrij duur. De andere mogelijkheid is dat je zelf een goed ontwerp maakt. Maar dat is minder eenvoudig dan het lijkt, want je moet met best veel dingen rekening houden. Wil jij je eigen badkamer ontwerpen? Dat doe je zo!

badkamer ontwerpen

1. Algemene inrichting

Je begint met het ontwerpen van de algemene inrichting. Je gaat nu nog geen specifieke dingen uitkiezen. Het enige wat je doet is een plattegrond schetsen van wat je waar ongeveer wilt hebben. Denk aan douche en/of bad, toilet en badkamermeubel. Teken alleen de vaste elementen in.

huis inrichten

2. Bekijk de leidingen

Als je een bestaande badkamer wilt vernieuwen, zit je met het bestaande leidingwerk. Je controleert dus waar de leidingen en afvoeren lopen. Zit het afvoerputje op de goede plek? Is er waterleiding naar de plaats waar je je nieuwe badkamermeubel gaat neerzetten? En moeten de aan- en afvoer van de wc verplaatst worden?

leiding wegwerken

3. Check elektriciteit

Net als leidingwerk is ook elektriciteit belangrijk om meteen te checken. Heb je stopcontacten op de goede plekken? Of moeten er nieuwe leidingen in de muren gefreesd worden?

Denk ook aan de toekomst. Misschien wil je graag spots in je plafond of moet de douche verlicht worden. Controleer dus nog voor de ontwerpfase waar je elektriciteit nodig gaat hebben.

Door alvast wat leuke badkamer ideeën te bekijken kun je bepalen welke soorten verlichting je leuk vindt. En denk ook aan een aansluiting voor scheerapparaten / elektrische tandenborstels!

4. Maak een tekening van de basis

Maak nu een tekening van het eerste ontwerp. Hierin teken je de grote dingen (badkamermeubel, toilet, douche/bad) en je tekent er de leidingen en elektriciteit in. Je kunt zo bepalen waar alles moet komen en je weet ook of dat haalbaar is.

Van tevoren zoek je inspiratie voor badkamers, zodat je al weet wat je mooi vindt en wat niet.

5. Badkamer ontwerpen: Tegelwerk

Het eerste wat gebeurt na het leggen van leidingen en aansluiten in je nieuwe badkamer is het tegelwerk. Dus is het tijd om tegels te gaan zoeken.

Welk type tegels vind je mooi voor de vloer? Welke wil je op de muur? En tot hoe hoog moeten de tegels eigenlijk komen? Doe eerst uitgebreid leuke badkamer ideeën op, want je vindt meer mogelijkheden dan je denkt. Na het tegels kiezen check je ook of de rest van de badkamer gestuukt moet worden.

6. Douche/bad

Nu kies je een mooie douche of eventueel douchecabine. Teken hoe je dit graag zou willen en zoek mooie voorbeelden. Misschien wil je graag een inloopdouche, dan is dit het juiste moment! Je kunt allerlei badkamer tips vinden over de voor- en nadelen van een inloopdouche in de badkamer.

badkamer voorbeelden inloopdouche overzicht

7. Toilet

Het toilet (als dat er komt natuurlijk) is een vast element. Een van de belangrijkste tips bij het badkamer ontwerpen: kies een praktische plek voor het toilet! Recht voor de deur is meestal niet fijn. En ook vlak naast de douche is meestal niet comfortabel tenzij er een (glazen) wand tussen zit.

8. Badkamermeubel

Het badkamermeubel is het laatste vaste element dat je kiest. Je kunt het namelijk helemaal maken zoals jij dat wilt. Je kunt ze ook op maat laten maken als je lastige afmetingen zoekt. Check trendy badkamermeubels voor een gaaf exemplaar dat mooi in jouw nieuwe ontwerp past!

kleine-ruimte-badkamer-voorbeelden

Een badkamer ontwerpen is niet heel ingewikkeld. Het is wel belangrijk dat je in de goede volgorde werkt. Je begint met de basis en de leidingen en afvoeren. Het is zinloos om een heel mooi ontwerp te maken, om dan te ontdekken dat het niet haalbaar is. De tekeningen kun je vaak maken met behulp van (gratis) tekenprogramma’s. Zo ontwerp je snel en handig je nieuwe badkamer!