Een van de meest voorkomende vragen is hoe u vakantiehuizen kunt verwarmen. We weten dat boomstammen geweldige natuurlijke isolatoren zijn, maar als u alleen op boomstammen vertrouwd, zult u het erg koud hebben tijdens die strenge winters in uw blokhut. Het klimaat speelt een belangrijke rol bij het ontwerpen van de verwarmings-, ventilatie- en airconditioning oplossing van uw blokhut. Deze blog gaat echter verder dan sealen, kleuren en breeuwen om u het beste advies te geven voor een energiezuinige cabine.

Bij Timber Cabins hebben we uitgebreide ervaring in verschillende klimaat landen en onze ingenieurs ontwerpen blokhutten in overeenstemming met de geografische omstandigheden van de klant. Het vermelden waard is dat we al onze catalogus projecten van A tot Z aanpassen en ook vanuit uw eigen project bouwen.

Tactische bouw

Een ruimte verwarmen kan natuurlijk veel geld kosten en veel irritaties, maar dit is niet altijd nodig. Door uw huis op een tactische manier te bouwen en te plaatsen wint u al snel natuurlijk verwarming. Hiermee bedoelen wij door de ramen van uw huis richting het zuiden te richten. Hierdoor schijnt de zon naar binnen en verwarmt de zon uw huis. Mocht het te warm worden kunt u gordijnen ophangen om de extra warmte buiten te houden. Daarnaast is het ook een tactische zet om een raam aan de andere kant van uw huis te installeren zo kunt u aan 2 kanten een raam open zetten waardoor het makkelijk kan doorluchten en uw huis kan verkoelen. Door uw huis zo te ontwerpen bespaart u enorm veel tijd en gedoe rondom verwarming en koeling voor uw houten huis. Meeste vakantiehuizen zijn hierop ontworpen, deze hebben een standaard ontwerp en dienen door de klant op de juiste manier geplaatst te worden. Dit kunt u goed zien op campings waar deze huisjes vaak in een schuine rij staan met de voor of achterkant gericht op het zuiden.

Naast het tactisch neerzetten van uw huis zijn er nog andere dingen waar u rekening mee moet houden in de bouw. Hout is namelijk een natuurproduct en heeft verschillende kwaliteiten. Elke houtsoort heeft andere kwaliteiten. Zo isoleert een soort hout meer als de andere soort. Het is daarom geen verkeerde keus om hier meer informatie over te vragen als u komt om uw huis te laten ontwerpen. Het is belangrijk een houtsoort te kiezen die het beste past in het klimaat waar het huis komt te staan. In een warm klimaat wilt u een houtsoort die uw huis koel houd en natuurlijk omgedraaid voor een koud klimaat.

vakantiehuis winter

Isolatie

Hout is van zichzelf isolerend maar dit betekend niet dat u er met een houten muurtje bent. Het is belangrijk extra isolatie toe te voegen in uw huis. Het gaat dan vooral om de vloer en plafond. 70% van de warmte gaat verloren via uw vloer en plafond. Dit zijn dan van nature belangrijke plekken om te isoleren. Door uw huis goed te isoleren vermindert u de jaarlijkse kosten voor stroom gebruik en zorgt u ervoor dat u niet wegdrijft in de zomer. Door een lekkere koele lucht in de zomer en een lage energiekosten kunt u volop genieten van uw eigen houten huisje. Bent u nieuwsgierig wat voor isolatie wij aanbieden kunt u dat vinden op onze website: MaestroTuinhuizen.nl. Hier vertellen wij u graag meer over de verschillende isolaties en welke eventueel het beste bij uw huis past. Ieder huis is natuurlijk anders en dient dus ook geïsoleerd te worden met het bijpassende isolatiemateriaal.

Naast een goede isolatie is het ook belangrijk om lucht lekkages te voorkomen. Door een slechte bevestigen kan het zo zijn dat er lucht in en uit uw huis kan. Dit gebeurt vaak bij ramen of deuren. Hierdoor gaat vaak warmte of koelte verloren en dit is zonde van uw vooruitgang. Dit is te controleren met stoom. Door de ruimte te vullen met stoom kunt u vanuit buiten goed zien waar de stoom uitkomt.

Laatste tips

Zoals verteld bij de isolatie gaat er vaak veel warmte verloren in de vloer bij vakantiehuizen. Dit komt door een slechte fundering. Als uw huis dicht op de grond licht gaat uw warmte verloren aan de koude ondergrond. Door een goede en luchtige fundering zorgt u ervoor dat u hier geen last meer van heeft.

Als laatste tip geven wij graag mee goed te kijken met wie u een huis ontwerpt, welke bouwmaterialen diegene kiest en hier zelf ook onderzoek naar te doen. Vaak gebruiken andere bedrijven goedkope materialen om u een goed gevoel te geven maar door actief mee te denken kunt u veel van deze problemen voorkomen en kunt u ervoor zorgen dat u het perfecte vakantiehuis bouwt voor uw familie. Mocht u niet weten waar u moet beginnen met uw onderzoek kunt u een kijkje nemen op onze website. Hier praten wij uitgebreid over de materialen en het proces waarin uw huis wordt ontworpen.