Hoeveel woonkamers zijn wel niet bruin van kleur. De bruine woonkamer van je oom en tante ziet er waarschijnlijk oubollig uit, maar bruin wordt ook in de hipste hotels en woonkamers gebruikt.

Bruin is een van de kleuren die het meeste voorkomt in de natuur, vooral dankzij de bomen. En laat die bomen nu net het materiaal zijn waarvan we veel meubels en huizen maken! Wat dat betreft is het dus niet zo vreemd dat de kleur bruin veel gebruikt wordt in allerlei type woonkamers. Maar welke bruintinten zijn het mooist?

bruine woonkamer

Het is daarom ook de vraag wanneer je een woonkamer als “bruin” mag aanmerken. Heb je alleen een bruine vloer in de woonkamer, of zijn je meubels bruin, of moeten ook de muren bruin zijn?

In dit artikel gaan we uit van bruin als dominante kleur. Bruin komt vaker terug dan slechts op 1 plek.

Wat een bruine woonkamer uitstraalt

Een bruine woonkamer straalt warmte en gezelligheid uit, maar ook een stukje tevredenheid. Traditioneel gezien staat de kleur bruin voor “het harde werkleven”, noeste havenarbeiders en agrariërs.

woonkamer

Maar omdat deze beroepen allang geen meerderheid kennen en we in een kenniseconomie terecht zijn gekomen, wordt een bruine woonkamer absoluut niet meer met die harde arbeid geassocieerd.

Waar bruin nog wel steeds voor staat, is extravert, actiegericht en zekerheid. Lees dit artikel eens als je meer wilt weten over kleuren.

Bruine vloer woonkamer combineren met andere kleuren

Veel mensen zijn benieuwd met welke kleur, een bruine woonkamer nu goed te combineren is. Helemaal als je een bruine muur of een bruine vloer in je woonkamer hebt wil je dat vast graag weten.

Bruin combineert goed met:

  • Andere bruintinten
  • Wit of nog beter; creme
  • Rood, bij veel bruine kleuren kun je best voor een felle kleur rood gaan. Rood en bruin samen geeft warmte!
  • Grijs
  • Okergeel

Met zwart, groen, blauw of paars combineert bruin wat minder fijn. Al blijft het altijd van de tint bruin afhangen of het goed matcht of niet.

Bruine woonkamer voorbeelden

Persoonlijk houd ik erg van bruin aangezien het een warme uitstraling geeft, en bovendien met heel veel te combineren is. Bruin is in huiskamers een vrij neutrale kleur. Wat ook leuk kan zijn is het combineren van meerdere bruine tinten, maar houd het dan bij maximaal 3 bruine kleurtinten.

Ook verschillende soorten bruin kunnen erg mooi staan, zoals je ook in de voorbeelden ziet. Ik heb hieronder een aantal voorbeelden van bruine woonkamers verzameld. Ik hoop dat je er inspiratie uithaalt en het je een beeld geeft van de sfeer.

bruine woonkamer
voorbeeld met donkere bruintinten
bruine woonkamer 4
voorbeeld met hele donkere muren
bruine woonkamer 3
Woonkamer voorbeeld met bruine meubels
bruine woonkamer 2
Een woonkamer met lichtbruine vloer