Bij het opknappen van een huis en het stijlen van het interieur vergeten we vaak ook even de buitenkant van de woning te bekijken. Met de komst van het voorjaar knappen we de tuin wat op en dan kunnen we er wel weer tegen. Soms heeft de buitenkant van je huis echter wat meer aandacht nodig dan dat…

buitenkant huis, gevel

Tijd voor een snelle inspectie

Natuurlijk wil je dat je huis er ook van buiten stijlvol en netjes uit ziet. Tijdens een kort rondje om het huis ontdek je al snel hoe het er met jouw tuin en gevel voor staat. Een paar dingen om op te letten:

Vaste planten en bomen

Dat we regelmatig onkruid moeten wieden weten we wel.  Zo nu en dan grasmaaien gaat de meesten ook goed af. Maar kijk ook eens kritisch naar je vaste planten en bomen. Welke exemplaren moeten gesnoeid worden? Zijn er bomen die te groot groeien en teveel schaduw geven? Zijn er grote takken die tijdens een stom gemakkelijk naar beneden kunnen vallen?

Ook kale plekken in de tuin verdienen een plekje op de to-do lijst. Daar kun je in het voorjaar een aantal mooie nieuwe planten of bodembedekkers in de grond zetten.

Houtwerk

Na de tuin is het huis aan de beurt. Hoe zit het bijvoorbeeld met deuren en kozijnen? Check of het houtwerk toe is aan een nieuwe laag verf en of je houtrot tegenkomt. Het opknappen van houtwerk kun je zelf doen, of je huurt een schilder in.

De gevel

Op een enkel scheurtje na is de gevel van de meeste woningen prima in orde. Maar vies worden gevels wel. Je zult verbaasd zijn hoeveel verschil het maakt wanneer jullie de gevel laten reinigen. De stenen tonen weer hun originele kleur en ook de voegen zien er weer netjes uit. Alsof je huis van buiten weer als nieuw is!

Spouwmuren

De muren aan de buitenkant van je huis (die samen dus ook de gevel vormen) zijn spouwmuren. Dat betekent dat er tussen twee lagen muur een holle ruimte zit. Nu je toch met de buitenkant van je huis bezig bent, kun je overwegen de spouwmuren te isoleren. Daarbij wordt de holle ruimte gevuld met bijvoorbeeld piepschuim bolletjes. Dit is geen klusje dat je zelf kunt doen, maar de kosten spouwmuurisolatie wegen zeker niet op tegen de voordelen op het gebied van warmte en energiebesparing!