Teveel vocht in huis is enorm vervelend. Een beetje condens lijkt misschien onschuldig, maar vochtproblemen kunnen hardnekkig zijn en zijn een broedplaats voor bacteriën en schimmels. Hoe eerder je er bij bent hoe beter, daarom in dit artikel tips om condens in huis zo snel mogelijk op te lossen.

Waar komt condens vandaan?

Wanneer de lichtvochtigheid in huis te hoog is, duidt dat op vochtproblemen. Als deze problemen condens veroorzaken, dan zie je dat vaak het eerst aan natte ramen. De vochtige dampen in huis worden vloeibaar wanneer zij koude(re) ramen of wandtegels raken.

vochtproblemen: condens in huis

Is condens altijd erg?

Tijdens een warme douche of tijdens het koken beslaat best weleens een raam. Dat is heel normaal! Met een beetje ventilatie is dat vaak snel verholpen. Maar als condens vaak voorkomt kunnen schimmels, bacteriën, gisten en organismen de kop op steken die voor vervelende gezondheidsproblemen kunnen zorgen.

En alsof dat nog niet erg genoeg is kan condens door een te hoge luchtvochtigheid in huis ook ongedierte, allergische reacties en stankoverlast veroorzaken. Zijn je muren of ramen regelmatig nat en ruikt u een muffe lucht? Dan is dit hét moment om in actie te komen!

Luchtonderzoek is de eerste stap

De oplossing voor vochtproblemen in huis begint met een grondig luchtonderzoek. Vraag bijvoorbeeld een specialist van Strooming.nl om de luchtvochtigheid in huis te meten. Op basis van dat onderzoek kan Strooming je dan meer vertellen over de problemen in jouw woning en je adviseren over de juiste oplossing.

Strooming.nl

Het belang van ventileren

Door goed te ventileren kun je vaak veel vochtproblemen in huis voorkomen. Condens trekt sneller weg en de vochtigheidsgraad kan worden hersteld. Ook wanneer de problemen al uit de hand lopen is ventileren van groot belang. De muffe lucht in de vochtige ruimte kan dan het huis verlaten. Zo verminderd de kans op allergische reacties, stankoverlast en gezondheidsklachten.

Zo bestrijd je vochtproblemen

Blijkt uit het luchtonderzoek dat er meer nodig is om de vochtproblemen in huis te bestrijden? Dan krijg je hierover zeker advies. Te denken valt aan:

  • Het plaatsen van dubbele beglazing
  • Klimaatverf op de muren
  • Spouwmuurisolatie
  • Vloer isoleren
  • Kelder waterdicht maken
  • Ventilatiesysteem vervangen / verbeteren

vochtproblemen: condens in huis

Verbeter vandaag nog de luchtvochtigheid

Blijft condens in huis altijd lang hangen, heb je beschimmelde plekken op muren of kozijnen en lijk je gezondheidsklachten te hebben vanwege de luchtvochtigheid of bacteriën en schimmels in huis? Dat zijn stuk voor stuk aanleidingen om nu echt iets te doen aan de condens in huis.

Begin met ventileren en vraag vandaag nog een luchtonderzoek aan voor hulp en advies bij het bestrijden van condens in huis.