Is jouw nieuwbouwhuis geleverd met een grote zandbak voor de deur of is jouw huidige tuin toe aan een opknapbeurt? Dan is dit het moment om jouw droomtuin te creëeren. Lees verder in dit artikel, maar een plan en ga met behulp van professionals aan de slag om jouw ideale tuin aan te leggen.

composiet terras

Hoe ziet jouw ideale tuin er uit?

Een tuin renoveren of volledig nieuw aanleggen vraagt om een goed plan. Doe dus vooral eerst veel inspiratie op. Dat kan online, maar ook door goed om je heen te kijken tijdens een wandeling. Kies bewust een route door een woonwijk en let op de tuinen van anderen. Zo krijg je een goed idee van de mogelijkheden en je eigen smaak.

Relaxen in de tuin

Alle ideeën die je verzameld hebt moet je daarna omzetten naar een ‘plaatje’ van jouw ideale tuin. Dat kan met een schets of een moodboard. Maar je kunt natuurlijk ook een tuinspecialist inhuren die je hierbij helpt.

Materialen kiezen

Voor een goed tuinontwerp denk je na over de locatie van diverse onderdelen zoals het terras, een overkapping, plantenperkjes, een gazon en een speelplek. Vergeet daarbij niet na te denken over de materialen. 

droomtuin bestraten

De gewenste plantensoorten horen thuis in jouw plan, maar ook het type bestrating dat je graag wil, of je afscheidingen van hout of steen wil, of je kiest voor echt gras of kunstgras, enzovoorts. Materialen bepalen voor een heel groot deel de uitstraling van jouw tuin en daar moet je dus vooraf goed over nadenken!

Van plan tot realiteit

Is het tuinontwerp klaar, dan begint het zware werk. Er moet worden gegraven, gebouwd en geplant om de tuin om te bouwen tot jouw droomtuin. Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken, dan is dit een goed moment om een hoveniersbedrijf in te schakelen. Zij kunnen je oude tuin indien nodig leeghalen en gaan vervolgens aan de slag om jouw tuinontwerp realiteit te maken.

Voordelen van het inhuren van een hovenier zijn ook dat hoveniersbedrijven altijd het juiste gereedschap en materiaal tot hun beschikking hebben, dat zij ervaring hebben en deskundig te werk gaan en – niet geheel onbelangrijk – dat zij tijd hebben om in jouw tuin te werken. Heb je groene vingers en doe je het liever zelf? Houd er dan rekening mee dat hier aardig wat vrije (vakantie)dagen in gaan zitten.

Vergeet het onderhoud niet

Na het bedenken en het aanleggen van de tuin, kun je vooral lekker van de tuin gaan genieten. Afhankelijk van hoe jouw droomtuin is aangelegd, zijn er zo nu en dan natuurlijk ook onderhoudswerkzaamheden. Denk aan gras maaien, onkruid wieden, planten snoeien, enzovoorts. Met kunstgras en bestrating kost een tuin minder tijd, wat een prima reden kan zijn waardoor kunstgras kopen een goed idee is. Iets om rekening mee te houden bij het bedenken van je tuin dus!

Genieten van je stijlvolle tuin

Je tuin is als het ware een verlengstuk van je woonkamer. En zo kun je deze ook inrichten! Kies voor tuinmeubels en accessoires die passen bij jouw woonstijl. Laat kleuren van binnen ook buiten terugkomen en creëer een sfeer die echt bij jullie past. Zo kun je het hele jaar door binnen én buiten in stijl genieten.