Al eerder schreef ik al een artikel over tuintrends, maar voor iedereen die net als ik nu al benieuwd is naar de tuintrends 2016 heb ik alvast een voorschot genomen. In dit artikel daarom alvast de trends op het gebied van tuinmeubelen, de tuininrichting en mooie accessoires voor in het nieuwe jaar. Wat je vaak ziet is dat tuintrends zich ten opzichte van het jaar ervoor verder ontwikkelen. Ook in 2016 is dat het geval, al komt er vast wel weer iets verrassends bij. Zo zagen we afgelopen jaar al dat de verbinding tussen binnen en buiten steeds belangrijker is en dat de natuurlijke tuin zich verder ontwikkelt.

Tuintrend: samensmelting binnen en buiten

Zoals je hierboven al las is ook dit jaar de verbinding tussen binnenshuis en buiten steeds belangrijker geworden. Hiermee wordt bedoeld dat het interieur van bijvoorbeeld de woonkamer ook wordt doorgetrokken met het balkon of het terras.

tuintrends in 2016
Tuintrends 2016 – buiten wordt een verlengstuk van binnen

Dat zie je terug aan het kleurgebruik, maar ook de materialen.

Heb je binnen bijvoorbeeld teakhouten meubels staan, dan is dat mooi in evenwicht als er in de tuin ook een teak tuinset staat. Zo komt alles tot een harmonieuze eenheid.

Een groene oase in de tuin

In alle hectiek van het dagelijks leven verlangen we steeds vaker terug naar rust en de natuur. Omdat we niet allemaal genoeg tijd hebben voor een dagelijkse bos- of strandwandeling is een natuurlijke groene tuin een goed alternatief.

tuintrends 2016
Een trend is om een oase van groen in je tuin te hebben

Daarom zien we als een van de tuintrends van 2016 het gebruik van weelderige beplanting in combinatie met verweerde of natuurlijke materialen terug in de tuin.

Weg met de hypermoderne en strakke tuin met een paar plantenbakken. Maar letterlijk ‘back to nature’. Ook verticaal tuinieren is daarbij nog steeds een trend. Zo breng je nog meer groen aan in de tuin.

Zelf aan de slag met kruiden en groente

Velen zijn er al verslaafd aan: zelf kruiden, fruit of groente kweken in of rond de tuin. Laat dit nou net ook een tuintrend voor 2016 zijn!

Tuintrends-2015-5
Nog een Tuintrend 2016 – eigen groente en kruiden verbouwen

Deze trend sluit goed aan bij het bewustzijn om steeds groener en duurzamer te leven. Naast het kopen van biologisch fruit kan je dit natuurlijk ook prima zelf laten groeien. Hiervoor heb je niet meteen een grote (moes)tuin nodig.

Ook op een balkon kan je prima aan de slag met een eigen kruidentuintje! Erg creatief is daarbij een verticale moestuin, gewoon tegen de muur.

Voor de echte fans die het hele jaar door zelf gewassen willen verbouwen, zijn er volop tuinkassen verkrijgbaar. Van klein en compact tot groot en professioneel.

Tot slot een paar kenmerken van de tuintrends voor 2016

  • Weinig onderhoud
  • Kwaliteit in plaats van kwantiteit
  • Duurzame materialen
  • Groen, groen en nog eens groen
  • Drama, nostalgie en romantiek
  • Ecologie en biodiversiteit
  • Mixen van nieuw en oud
  • Luxe in de tuin

Ik kan niet wachten tot de zomer van 2016!