Souvenirs, verzamelingen en snuisterijen – hoe toon je ze? In dit artikel neem ik wat decoratie woonkamer ideeen met je door, met name hoe je de verschillende souvenirs, verzamelingen en snuisterijen op een goede manier in je woonkamer kunt verwerken.

Denk aan de presse-papier van opa, een stuk lavasteen, je glazen sneeuwbol van vroeger, een mooie amethist-steen, de mooiste spaarpotten van je verzameling, het kitscherige beeldje van je partner.

Staan al je souvenirs en snuisterijen nu op elkaar gepakt in een kast of doos te verstoffen? Laat je inspireren door onderstaande ideeën om je mooie spulletjes een goede plek te geven.

Decoratie woonkamer ideeen in een vitrinekast

Vitrinekasten hebben vaak een beetje saaie en zakelijke uitstraling. Maar je hebt ze tegenwoordig ook in vrolijke kleuren. Of met hout omlijst.

decoratie ideeen woonkamer

Voordeel is dat je spulletjes goed beschermd zijn door het glas.

Heb je echt kostbaarheden? Op sommige vitrinekasten zit een slot op de deur. Geen ruimte voor een vitrinekast? Er zijn ook zelfs hangende vitrinekasten op de markt!

Alternatief voor de vitrinekast is de stijlvolle buffetkast. Hierin kun je achter de glazen deurtjes, naast je servies en glazen, je mooie spullen tentoonstellen. Bijvoorbeeld een Chinese vaas, een zelfgemaakt kunstwerk, je verzameling groen glaswerk, een mooi geglazuurde schaal. Genoeg decoratie woonkamer ideeen voor in de vitrine- of buffetkast dus.

Letterbak voor kleine souvenirs

Je ziet ze nog wel eens op rommelmarkten, zo’n donkerbruine, platte wandbox in de vorm van een huis, met allerlei vakjes. Dit wandelement wordt ook wel een letterbak genoemd. De letterbakken van nu hebben wel een transformatie ondergaan. Ze zijn groter, vaak wit en met vakken in verschillende formaten.

decoratie woonkamer ideeen

Een mooie eyecatcher aan de muur van je woonkamer, hal of studeerkamer. Of eventueel op de logeerkamer of de wc, als ze voor jou niet de beste plekjes hoeven te hebben.

Je kunt een kant en klare letterbak-wandelement kopen. Sommigen hebben zelfs glas ervoor om stof zo veel mogelijk tegen te gaan. Daarnaast kun je zelf losse opberg- en wandboxen/wandelementen kopen en deze naar wens aan de muur monteren. Voor een speels effect combineer je grote en kleine spulletjes. Of je zet er kleine boeken naast.

Doe-het-zelf decoratie, of decoratie van je kinderen

Ben je een doe-het-zelfer? Dan kun je in huis op zoek gaan naar dode hoekjes van muren of muurtjes die uitsteken. Dit zijn mooie plekken om een letterbak op maat te (laten) maken.

Heb je jonge kinderen? Als je leuke en bijzondere spulletjes hebt voor kinderen (edelstenen, schelpen) dan kun je de letterbak zo plaatsen dat ze er goed naar kunnen kijken/aanraken.

Ook leuk: een tweedehands letterbak verven met je kinderen zodat zij hier zelf hun mooie schelpjes, geverfde stenen, klei-kunstwerkjes in kunnen zetten.

Op de vensterbank

Als je een brede vensterbank hebt aan de straatkant, kan het wel leuk zijn om hier enkele grote souvenirs of mooie vazen te plaatsen.

Leuk voor voorbijgangers en het zegt iets over jou als bewoner. Maak je vensterbank niet te druk, de tijd van kleine witte glanzende beeldjes op een rij is voorbij. Of je moet erg van retro houden ;-).

Verlichting op je souvenirs

Hecht je veel waarde aan je souvenirs/kleine spulletjes/zelfgemaakte dingen?

Dan wil je deze maar wat graag in de spotlights zetten.

Voor mensen die op visite komen, maar ook om zelf van te genieten. Tegenwoordig zijn er moderne vitrinekasten met led-licht-strips die je met een afstandsbediening aan en uit kunt doen. Je kunt ook zelf spots in de kast monteren.

Halogenen spots hebben warm goed verspreid licht, maar hebben wel een hoog stroomverbruik en worden warm. Led-spots zijn duurder in aanschaf, maar wel vele malen zuiniger.

Zo kun je veel energie besparen en dat zie je terug in je portemonnee. Verlichting via led is anders dan via halogeen. Test zelf het verschil tussen hallogeen en led eens uit. Telt energiebesparing voor jou het sterkst mee in de keuze tussen halogeen en led? Kijk dan eens op Zelfenergievergelijken.nl voor vrijblijvende energiedeals die je energierekening terug kunnen dringen.