Een downlighter is een ledlamp die het licht gelijkmatig over de ruimte verdeelt. Dit in tegenstelling tot een spot, waarmee je echt iets kunt uitlichten. Downlights maken zelfs donkere hoekjes zichtbaar.

Ze zijn oorspronkelijk bedoeld voor plaatsing in het plafond, maar waarom niet ergens anders gebruiken?

Led dus energiezuinig

Over het algemeen zijn ledlampen heel energiezuinig. Dit komt door de lage wattage. En ondanks het matige energieverbruik geven downlightlampen led ontzettend goed licht. Dit komt door de mate van verspreiding.

Met een ledlamp kun je jarenlang doen, soms heeft zo’n lamp wel 50.000 branduren. Een downlight led geeft direct goed licht, in tegenstelling tot andere lampen die soms op ‘stoom’ moeten komen.

De andere kant op

Downlightlampen led zijn dan gemaakt voor het plafond, maar je kunt ze ook prima op andere plaatsen installeren. In de muur bijvoorbeeld, of in de vloer.

Veel winkels maken gebruik van deze verlichtingssoort, maar ook kantoren. In huis wordt het vooral toegepast in de badkamer of keuken. Ruimtes die van nature vaak niet zo groot zijn, maar door deze verlichting wel groot lijken. En omdat de lampen wel tegen een stootje kunnen, zijn deze ruimtes daar uitermate geschikt voor.

Let er in de badkamer wel op dat je een waterdicht model te pakken hebt.

In de spotlights

Er is nog weleens verwarring over de benaming van een downlight led. Hoewel het op een spot lijkt, is het geen spot.

Wil je een mooi schilderij uitlichten, dan heb je dus niet veel aan een downlight led. Daar kun je beter een spot voor gebruiken. Hier kun je echt accenten mee verlichten.

Iets in de spotlights zetten! De ouderwetse, heel erg warm wordende spots kunnen niet meer. Ook hier is een ledvariant voor beschikbaar.

Handig detail: mocht je de behoefte voelen of mocht het toevallig een keer nodig zijn, een ledlamp kun je aanraken, hij wordt niet heet.