Je mag een nieuwe keuken uitkiezen, maar waar begin je? Ook in keukens zijn er tegenwoordig zoveel verschillende stijlen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En dan nog de keuze uit lades of kastjes, of misschien wel allebei.

Welk materiaal? Welke kleur? En noem allemaal maar op.

Geloof het of niet, maar een droomkeuken uitzoeken kan voor heel wat stress en slapeloze nachten zorgen. Daarom helpen wij graag een beetje. Door middel van een aantal stappen, kan je uiteindelijk jouw droomkeuken samenstellen. Als je ze tenminste netjes volgt!

Je hebt stijl of je hebt het niet.

Allereerst is het belangrijk om de stijl van de keuken te kiezen. Daarvoor is Pinterest natuurlijk ideaal, maar je kunt ook rondkijken op Google Images. Je verzamelt alle keukens die je mooi vindt en creëert zo een hele map vol met jouw favoriete keukens.

Het is handig om uit al die keukens, een selectie te maken. Als je uit al die plaatjes de 3 mooiste keukens heb gekozen, ga je kijken naar de vergelijkingen.

Vergelijkingen gevonden? Mooi! Want dat is vaak hetgeen waar jij op valt. Daarna ga je kijken binnen welke stijl het past. Hoort het meer bij de landelijke stijl, of is het meer een moderne keuken? Wat je ook kiest, hou altijd in je achterhoofd dat het alleen maar de basis is.

Als jij voor een moderne keuken kiest, kan je die altijd nog aankleden met bijvoorbeeld landelijke accessoires. Want je kan natuurlijk heel goed stijlen combineren. Alleen de basis blijft hetzelfde.

Denk jij er ook over om voor een nieuwe keuken te gaan? Laat je dan inspireren door deze moderne keukens.

Als je de stijl helemaal weet ben je al heel eind verder, maar niet te vroeg gejuicht! Je bent er nog niet.

Lekker kleurtje hoor

De kleur is altijd wel een dingetje! En dat is zeker het geval met ‘moderne keukens’. Het woord ‘modern’ zegt het namelijk al, het is van de tijd ‘nu’. En dus niet tijdloos. Hartstikke leuk een keuken in de kleur okergeel, maar hou er wel rekening mee dat de volgende trend alweer staat te wachten. En je moet je ook afvragen of die okergele keuken over 10 jaar nog leuk vindt.

Om te voorkomen dat je in de verkeerde kleur kiest, kan je de basis beter een neutrale kleur geven. Kies bijvoorbeeld voor lichtgrijs. En als je dan toch mee wilt gaan met de trends, behang of schilder het wandje achter het keukenblok in jouw favoriete print of kleur. Die verander je eerder dan een hele keuken.

Ik heb meer ruimte nodig!

Dit is misschien wel het belangrijkste puntje bij het kiezen van een keuken. Wat is namelijk voor jou de functie van een keuken. Het is voor iedereen vrij logisch dat je daar je eten bereid, maar hoe vaak doe je dat eigenlijk ook echt in de keuken? Daarom is het handig om voor jezelf op papier te zetten waar jouw keuken aan moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het formaat van het aanrechtblad, of je liever voor kastjes gaat of juist voor lades, en hoeveel gaspitten je eigenlijk nodig hebt.

Hoeveel apparatuur gebruik je, en wil je dat ook allemaal ingebouwd hebben? Ga zo nog maar even door.

Een ding is in ieder geval zeker, als je dat allemaal heb bedacht voor jezelf kom je al een heel eind. Dan is het alleen nog een kwestie van de keuken uitkiezen die binnen het budget valt.

En Voila! Jouw droomkeuken staat.

Praktische tips voor het kopen van een keuken

Ga je op pad en stap je bij de keukenboer binnen?

Lees dan even deze tips van de consumentenbond. Die wapenen je goed tegen de gewiekste verkopers!