Tegenwoordig is het steeds belangrijker om energiezuiniger te wonen. Het is beter voor het milieu en levert besparing op je woonlasten op. Hoe pak je dat aan in jouw huis?

Isolatie

Je kunt je energiegebruik terugdringen door het isoleren van dak, vloer en gevel van je huis. Alle tochtgaten en kieren dichten en daarmee de warmte zoveel mogelijk binnenhouden is de boodschap.

Dubbel glas, dubbel voordeel

Het plaatsen van dubbel glas in de ramen is ook een oplossing. Dat levert niet alleen warmte-isolatie op, maar werkt ook tegen geluidsoverlast. En je bespaart er op termijn ook stookkosten mee. De overheid stimuleert huizenbezitters dit vooral te doen o.a. door het verstrekken van een zogenaamde dubbele beglazing subsidie. Vanwege het succes is deze subsidieregeling momenteel op, maar het loont altijd de moeite om dit soort regelingen in de gaten te blijven houden.

Het gemak dient de mens

Voordeel van veel ramen in je huis is dat je een prettige lichtinval hebt. Maar het is veel werk om al die ramen schoon te houden. Gelukkig staat de techniek voor niets. Weet je dat je tegenwoordig zelfreinigend glas in je ramen kunt toepassen? Dan heb je streeploze schone ramen zonder enige inspanning. Ramen lappen is hiermee verleden tijd. Het is ook een goed idee om dit glas te laten installeren op plekken waar je moeilijk bij kunt komen.

Alle kleine beetjes helpen

Je kunt zelf ook minder energie thuis verbruiken door er aan te denken het licht uit te doen in ruimtes waar je niet bent. De verwarming laag zetten als je niet thuis bent. Niet te lang douchen. Zo eenvoudig is het om met dit soort acties energie te kunnen besparen.

Energielabel

Met een eigen woning ontkom je nu eenmaal niet aan onderhoudskosten. Investeren in je huis levert op den duur profijt op. De overheid kent elk woonhuis energielabels toe. Dit is zelfs verplicht bij verkoop. Dus hoe energiezuiniger je huis, des te meer je huis waard is.