Wie de dag van vandaag niet met een duurzame mindset leeft, kan wel eens een scheve blik verwachten. Je de ene onzinnige aankoop na de andere veroorloven om die vervolgens nonchalant bij het vuilnis te kieperen en volharden in de wegwerpcultuur die zo lang heerste, is gewoonweg niet meer te rechtvaardigen. Duurzaamheid wordt meer en meer de norm. Kies daarom ook bij de keuze van je interieur voor kwaliteit, lange levensduur en ga eens wat vaker voor tweedehands!

Waar tweedehands?

De tijd dat je voor tweedehands enkel bij de kringloopwinkel terecht kon, is voorgoed voorbij. En ook eindeloos rommelmarkten afschuimen is niet meer nodig. Op Instagram vind je genoeg vintage lovers die dat al voor jou hebben gedaan. Hun pagina is een verzameling van leuke snuisterijen, toffe meubels en unieke decoratie. Maar ook online marktplaatsen staan bomvol ‘hand me downs’ waar mensen vanaf willen voor een prikje. Ben jij jouw zetel beu en is het écht tijd voor iets nieuws? Dan kan je er vast nog wel iemand anders een plezier mee doen, zo hoef je je niet schuldig te maken aan een tripje naar het containerpark en kan je met een gerust hart je nog eens laten gaan online.

duurzaam interieur

Gordijnen en stoffen materiaal

Dat je je gordijnen liever niet op de rommelmarkt gaat kopen, daar kunnen we je in volgen. Hygiëne vormt hier wel eens een struikelblok. Bovendien is maatwerk vaak een issue, dus een tof tweedehandsje van vrienden of familie is meestal ook niet meteen een match. De mooiste vouwgordijnen en rolgordijnen koop je bij een leverancier die meteen van de fabriek naar jouw thuis levert. Je bespaart een hoop CO2 aan verplaatsing en je betaalt nog eens een aardige duit minder. Al is stof in je interieur nochtans wel proper te krijgen met een stoomreiniger als je je best doet. Geef zo’n stoffen zeteltje van je oma dus nog maar een tweede kans.

Schilderijen en posters

Naast gordijnen is ook beddengoed iets wat je waarschijnlijk wel nieuw wil aankopen, maar daarnaast kan je zowat alles een tweede leven geven. Denk potten, pannen, vazen en allerhande meubilair. Nieuwe vitrage in orde? Dan is het nu tijd voor duurzame muurdecoratie! Nog op zoek naar een leuk schilderij om die kale muur op te vrolijken?  Hiervoor zijn rommelmarkten de uitgelezen plek om iets uitzonderlijk op de kop te tikken. Of je nu een vergeten Picasso tegen het lijf zal lopen, valt te betwijfelen, maar wie niet waagt niet wint, nietwaar?