Het is een populair onderwerp: raamdecoratie voor in je woning. Het is geen goedkope uitgave en het doet veel met je interieur. Daarnaast moet het ook nog functioneel zijn en een beetje lang meegaan…

Ga je voor uitstraling, sfeer, zonwering of verduistering? Voor zowel woningen als bedrijfspanden bieden plissés over het algemeen flinke voordelen.

Waarom plissés in je woning of bedrijfspand?

Wanneer een bepaalde ruimte voorzien is van plissés is de mate van lichtinval eenvoudig te beheersen. Waar ‘klassieke’ gordijnen slechts te openen of te sluiten zijn, beweeg je plissés omhoog of omlaag, naar gelang er behoefte aan lichtinval of verduistering is.

Bijkomend voordeel is dat het ‘top-down-bottom-up-systeem’ de mogelijkheid biedt om (het woord zegt het al) alleen een bepaald deel van het raam te voorzien van zonwering. Doordat het doek verticaal te verplaatsen is, zijn plissés geschikt voor alle momenten van de dag in iedere ruimte, ongeacht of deze in een woning of een bedrijfspand zit.

slaapkamer donker maken plisse gordijnen

Staat de zon hoog, dan schuif je de plisse gewoon naar het niveau waar je hem nodig hebt.

Plissés op standaard ramen

Ramen zijn er in alle soorten en maten, maar het ene raam leent zich wat gemakkelijker voor raambekleding dan het andere.

Plissés bieden doorgaans een oplossing voor vrijwel alle formaten. Ze zijn niet alleen geschikt voor verticale ramen, maar ook om bijvoorbeeld lichtkoepels volledig te verduisteren. Sterker nog, wanneer je ze voorziet van elektrische bediening kun je ze zelfs aan (laten) brengen voor hoge ramen.

slaapkamer raam licht

Zo bedien je jouw raamdecoratie eenvoudig met een afstandsbediening.

Rendement

Behalve dat raamdecoratie mooi, sfeervol en functioneel dient te zijn, kunnen plissés bijdragen aan energiebesparing. Doordat de stof uit twee lagen bestaat is deze vorm van raamdecoratie een bijdrage aan duurzaamheid. Zomers houden gesloten plissés warmte buiten de woon/werkruimte, en in de winter houden ze de warmte juist binnen.

Indien je een relatief groot oppervlakte en/of veel ramen te bekleden hebt, bijvoorbeeld voor een kantoorpand, kijk dan eens op de website van M+N Projecten. Deze partij heeft jarenlange ervaring met raambekleding bij de meest uiteenlopende bedrijfspanden.