Ook al is de meteorologische herfst al begonnen op de eerste… September is jaarlijks de laatste echte zomermaand. Oktober staat vaak al een stuk meer in het teken van wind, regen en vallende blaadjes. Om tijdens de lente van 2016 weer te kunnen genieten van een mooi, groen, gezond gazon, is het slim het seizoen in 2015 goed af te sluiten. Dat betekent: verzorg je gras goed tot het laatste moment. Hoe? Dat vertel ik je hier.

Bemest je gazon nog even!

Gras is en blijft sterk als je het regelmatig bemest. Het beste is om je gazon zo’n vier keer per jaar te bemesten. Bijvoorbeeld in maart, mei, juli en dus in… september!

Aanleggen of bijzaaien kan nu nog net!

Heeft je gazon een heftige zomer te verduren gekregen met alle buitenactiviteiten? Dan is september een ideale maand om je gazon alvast bij te werken voor het volgende buitenseizoen.

Het zaaien van gras kan nu nog, al zijn de maanden april en mei beter. Minder werk en risico neem je je op de hals als je voor graszoden kiest. Deze leg je namelijk het hele jaar door met gemak. In een middagje werken ben je klaar en is het resultaat direct zichtbaar, in tegenstelling tot bij het zaaien van gras.

Graszoden kunnen zelfs tegen vorst. Graszaden absoluut niet. Graszoden koop je bij een tuincentrum of gewoon online. Instructies over hoe je graszoden moet leggen vind je hier in een handig filmpje.

Gazon bijhouden: hark, hark en nog eens: hark!

Je gazon heeft vocht en zonlicht nodig om sterk en gezond te zijn en te blijven. Daarom is het funest voor gras als het bedolven ligt onder een pak bladeren.

Tijdens de herfstmaanden is de kans daarop het grootst, en daarom adviseren we je om één tot twee keer per week te harken of met je bladblazer aan de slag te gaan.

gazon bijhouden

Ontdoe je gazon van het pak bladeren zodat het niet stikt. Zo voorkom je een lelijk, dor gazon.

Voor het laatst goed maaien!

September is ook dé maand om je gazon voor de laatste keer nog eens goed te maaien. Doe dit bij voorkeur aan het einde van de maand. Zorg dat je gazon op een lengte van 4 tot 5 centimeter is.