Ben je inmiddels uitgekeken op de huidige afwerking van de wanden in huis, of is de bestaande afwerking beschadigd? Kies voor het renoveren van de wanden met bijvoorbeeld vliesbehang. De keuze voor vliesbehang biedt verschillende voordelen. Het is een bijzonder sterk materiaal, bestand tegen onder meer het werken van een woning. Niet voor niets wordt in nieuwbouwwoningen vaak voor een wandafwerking met dit type behang gekozen. Naast vliesbehang is ook renovlies behang een optie. Net als vliesbehang biedt ook renovlies behang het voordeel dat het materiaal sterk is en daardoor niet snel zal scheuren. Een ander belangrijk voordeel van deze materialen: je kunt ze eenvoudig verder afwerken door ze te verven. 

Glasvliesbehang

Nauwelijks te onderscheiden van stucwerk

Bij het afwerken of renoveren van wanden heeft men in de basis keuze uit twee soorten materialen. Een wand kan van behang of stucwerk worden voorzien. Zeker bij een nieuwbouwwoning biedt stucwerk het nadeel, dat dit materiaal relatief snel zal scheuren bij het werken van het huis. Feitelijk is stucwerk immers niets meer dan een laag gips die op de wand wordt aangebracht. Het werken van een woning betekent dat de fundering nog iets kan verzakken, waardoor er druk op de wanden komt te staan. Die druk leidt tot kleine scheuren in de afwerklaag bij stucwerk. Ook is het werken het gevolg van vocht wat uit de woning trekt in de eerste maanden na oplevering. 

De elastische eigenschappen van vlies- en renovlies behang maken dat de kans op scheuren bij deze materialen veel kleiner is. Zeker op afstand valt het behang nauwelijks te onderscheiden van stucwerk. Deze scheurtjes zijn overigens niets om je zorgen over te maken; het is heel normaal dat een woning nog werkt. 

Afwerklaag met of zonder reliëf

Niet alleen heb je bij het afwerken of renoveren van wanden keuze uit stucwerk en verschillende soorten behang. Denk ook aan de keuze die je dient te maken tussen een afwerking met en zonder reliëf. Het kan een bijzonder fraai effect aan wanden geven, wanneer je hier een licht reliëf op aanbrengt. Laat je hierover adviseren door een specialist in de afwerking van wanden. 

Zowel bij de keuze voor stucwerk als voor vlies- of renovlies behang is het raadzaam het materiaal door een professional aan te laten brengen. Dit komt het eindresultaat ten goede. In het geval van behang voorkomt het daarbij dat er al snel spleten tussen de banen behang ontstaan. Iets wat regelmatig voorkomt, wanneer huishoudens zelf aan de slag gaan met het behangen.