Ramen. Niet iets waar je direct aan denkt bij je interieur, maar ze spelen een erg grote rol in het gevoel in je woning. Hoe fijn is het als de ramen net gelapt zijn? En je bent vast wel eens in een woning geweest met van die vooroorlogse, dunne raampjes. Het geeft de hele ruimte gewoon een andere invulling.

Inderdaad, de vloer, de muren en het plafond spelen een grotere rol. Maar vergeet de ramen zeker niet! Ik sprak laatst met een Glaszetter uit Rotterdam en die wees mij een aantal interessante feiten die ik niet zomaar zelf had kunnen bedenken.

glaszetter rotterdam

Wanneer je nieuwe ramen uit moet kiezen dan heb je zeer veel verschillende mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor dubbelglas, getint glas of veiligheidsglas en ook voor het materiaal een de vorm van de kozijnen heb je verschillende opties beschikbaar. De glaszetter Rotterdam deelt hieronder enkele dingen waar je aan moet denken bij het kiezen van nieuwe ramen.

Bedenken wat je wilt bereiken

Nieuwe ramen kunnen het uiterlijk van je woning drastisch veranderen. Een standaard rechthoekig raam vervangen door een boograam zorgt bijvoorbeeld niet alleen voor een meer stijlvol uiterlijk, maar creëert ook de illusie van meer ruimte in de woning.

glaszetter rotterdam
Een gebogen raam geeft je woning veel meer cachet en stijl

Het kiezen van nieuwe ramen wordt volgens de glaszetter Rotterdam makkelijker wanneer je van tevoren bedenkt wat je precies wilt bereiken met de woning.

Zorgen voor een betere isolatie

Wil je bijvoorbeeld ouderwetse houten kozijnen vervangen om efficiënter met energie om te gaan bij het verwarmen van de woning? Dan kan je het beste kiezen voor dubbel- of driedubbel glas met kunststof kozijnen.

driedubbel glas
Driedubbel glas zorgt voor de allerbeste isolatie

Hiermee zal je namelijk het grootste verschil maken om de warmte beter in de woning te houden. Deze soort ramen en kozijnen zorgen voor de best mogelijke isolatie, wat op termijn natuurlijk een hoop energie zal besparen.

Eigenlijk alleen als je dichtbij staat dan kun je zien dat het dubbel glas is. Een ander voordeel is dat dubbel glas eigenlijk nagenoeg niet beslaat, en iets veiliger is voor inbraken.

Meer stijl en daglicht

Licht maakt de woning! Onze woning was altijd wat aan de donkere kant, tot we het plafond van de serre hebben laten vervangen voor een glazen plafond. Wat een goede keuze. Een boekje lezen op de bank is nu een stuk fijner met het daglicht.

glazen plafond
Met een glazen plafond zorg je voor meer lichtinval. Met glas in lood krijgt je woning een heel ander gevoel.

Heb je geen mogelijkheid om een glazen plafond ergens in te bouwen, dan is een boograam of een erker misschien een optie. Deze soort ramen zullen het uiterlijk van het huis sterk verbeteren en voor meer licht, maar ook voor meer stijl zorgen.

Makkelijker onderhouden

Dubbele ramen die naar binnen of naar buiten kunnen openslaan zorgen ervoor dat de ramen makkelijker te onderhouden en schoon te maken zijn.

Dit is een goede optie voor de ramen op de tweede verdieping van een woning. Hierdoor kan je deze namelijk makkelijk schoonmaken zonder dat je hiervoor op een ladder hoeft te staan.

Keuze maken afhankelijk van klimaat

Natuurlijk hebben we in Nederland maar een korte zomer, en is het vrij lang koud en nat weer. Maar de ligging van de ramen kan je keuze voor nieuwe ramen beïnvloeden.

Wil je bijvoorbeeld de warmte zoveel mogelijk binnenhouden tijdens de winter? Of juist je woning in de zomer niet te veel opwarmen met de warmte van het zonlicht?

Deze wensen bepalen de keuze voor het soort glas dat je in de kozijnen gaat plaatsen. Overigens kunnen ook verschillende keuzes gemaakt worden voor ramen die aan de noord- of zuidzijde van het huis gelegen zijn.