We leven steeds duurzamer en worden ons steeds bewuster van onze invloed op het milieu en op onze omgeving. Het is niet voor niets dat veel huishoudens in Nederland besluiten op groene energie over te stappen.

Het feit dat ‘niet groene’ energie nog bestaat, is eigenlijk al te gek voor woorden. Groene energie is namelijk net zo logisch, en daarbij stukken beter voor het milieu. Maar welke opties heb je allemaal wanneer het gaat om het afnemen van groene energie?

Groene energie

Zelf opwekken door middel van windenergie

Je kunt ervoor kiezen om zelf groene energie op te wekken. Dit kun je doen door de installatie van zonnepanelen, maar ook met bijvoorbeeld met het zelf opwekken van windenergie van Greenchoice. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om meerdere manieren van energie opwekken te combineren.

Zonnepanelen installeren

Zo kun je naast het opwekken van windenergie ook besluiten om zonnepanelen te laten installeren. Je kunt deze zonnepanelen zelf kopen (je kunt ze tegenwoordig zelfs bij de IKEA krijgen) maar je kunt ze ook huren via de energieleverancier.

In dit geval betaal je maandelijks een huurbedrag en neemt de leverancier de installatie- en onderhoudskosten op zich. Na zo’n zeven tot tien jaar heb je de panelen afbetaald en is je energie zo goed als gratis.

LED verlichting

Met het opwekken van deze groene energie wil je natuurlijk niet onnodig veel energie verliezen. Het is dan ook zeker niet onverstandig om alle oude lampen te vervangen door LED verlichting.

LED verlichting is op dit moment de meest duurzame en groene vorm van verlichting op de markt, en een enkele lamp gaat tot zo’n 30 jaar mee. Daarnaast bespaar je met LED verlichting gemiddeld zo’n vijftig tot zeventig procent op de energierekening: ook mooi meegenomen!

Groene energie afnemen

Het is eigenlijk vreemd dat ‘grijze’ energie nog steeds bestaat. Al jaren mijnen we fossiele brandstoffen als olie en kolen, en brengen hiermee ontzettende schade aan richting het milieu en de dieren die in deze gebieden leven. Door groene stroom af te nemen draag je jouw steentje bij aan het milieu, zonder hier zelf energie voor op te hoeven wekken.

Subsidies verkrijgen

Het opwekken van je eigen, groene energie levert je meer op dan alleen een besparing op de energierekening. De overheid stimuleert deze positieve duurzame stap door verschillende subsidies te hanteren voor particuliere groene energieleveranciers. Dit maakt het zelf opwekken van groene energie en stuk haalbaarder!