We kunnen er niet om heen. Het is superbelangrijk om je huis zo duurzaam mogelijk in te richten of te verbouwen. Niet alleen omdat het goed is voor het milieu, maar ook omdat het voordelig is voor je portemonnee. Bovendien zal een aantal duurzame ingrepen tegen 2025 ook wettelijk verplicht zijn. Bovendien is het ook belangrijk bij de verkoop van je woning. Heb je een A-label, dan kun je je woning voor tienduizenden euro’s meer verkopen. Dus beter begin je er op tijd aan. Hieronder krijg je enkele tips om je huis een pak duurzamer te maken. 

Isoleren

Je huis zo goed mogelijk isoleren zou op nummer één moeten staan van je prioriteitenlijstje. Met een goed geïsoleerd huis hou je de warmte in de winter zo goed mogelijk binnen terwijl je die in de zomer net zo goed mogelijk buiten zal kunnen houden. Is er nog niets geïsoleerd? Dan begin je best bij je dak. Daarmee maak je het meeste effect! Heb je wel al isolatie? Dan kan je die ongetwijfeld nog  verbeteren. Vergeet bijvoorbeeld niet om je vloer en je muren ook te isoleren. En hou ook bij de keuze van je ramen en deuren rekening met de isolatiewaarde. Ramen en deuren uit pvc hebben bijvoorbeeld een erg hoge isolatiewaarde.

Hernieuwbare energie

Huis geïsoleerd? Check! Nu is het tijd om te investeren in hernieuwbare energie. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen op je dak. Die ingreep is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Zeker nu de energieprijzen zo schommelen. Ook al zijn de installatiekosten niet goedkoop, het rendement dat je eruit haalt, is het zeker waard.

Materiaal

Ben je bezig met een bouwproject of renovatie? Probeer dan zo veel mogelijk duurzaam materiaal te gebruiken. Wie nieuwe ramen en deuren nodig heeft, kan bijvoorbeeld opteren voor PVC. Dat is niet alleen een goede keuze voor het milieu, maar PVC is ook veel gemakkelijker om te onderhouden dan hout én het heeft een lange levensduur. En, zoals hierboven al vermeld, ze hebben een hoge isolatiewaarde. Waarom zou je nog twijfelen?

Energiezuinige apparaten

Niet onmiddellijk grote verbouwingsplannen op het programma? Dat hoeft ook helemaal niet! Ook met kleine aanpassingen kom je al een heel eind ver.  Koop bijvoorbeeld vanaf nu altijd energiezuinige apparaten. Een nieuwe, energiezuinige koelkast kan écht een groot verschil maken met die oude kast die er nu nog staat. En ook het gebruik van energiezuinige lampen zal je versteld doen staan. LED-lampen verbruiken veel minder energie én hebben ook een langere levensduur.

Voilà, hopelijk voldoende  inspiratie om aan de slag te gaan!

warmtepomp