Het inrichten van een kale woning kan erg lastig zijn. Zeker als je er geen ervaring mee hebt of niet precies weet wat je nou mooi vindt. Er zijn een aantal tips die je kunt volgen om het jezelf makkelijker te maken. Lees snel verder om erachter te komen welke tips dat zijn!

Huis verbouwen

Tip 1: Je eigen smaak

Smaken verschillen, dat weet iedereen en dat zal op je zoektocht naar het perfecte interieur ook wel weer duidelijk worden. Laat het je niet afschrikken. Let vooral goed op de dingen die je zelf het mooist vindt.

Moodboard

Om daarachter te komen is de eerste stap het maken van een moodboard. Je hebt er vast al eens van gehoord. Een moodboard kan ongelooflijk behulpzaam zijn. Pak er wat (oude) woonmagazines bij en knip alle plaatjes uit die je mooi vindt. Het handigst is als dit varieert van soorten meubels en accessoires tot muur kleuren en vloersoorten. Als je al je knipsel hebt verzamelt pak je een groot stuk karton en plak je alle knipsel erop. Nu heb je een duidelijk overzicht van wat je smaak is en voor welk kleurenpalet je wilt gaan.

Tip 2: Kleurenpalet

De reden dat de meest stijlvolle woningen er vaak zo gelikt uitzien, komt meestal door een consistent kleurenpallet. Het is het mooist als je de kleuraccenten die je in de woonkamer gebruikt, ook in andere ruimtes in je huis laat terugkomen.

kleurcombinaties in huis

Welke kleuren?

Daarnaast is het aan te raden om je kleuren uit te kiezen op basis van bepaalde percentages. Lichte kleuren moeten het vaakst terugkomen (ongeveer 60% van je woning) indien je een rustige uitstraling in je huis wilt hebben. Zou je ook donkere kleuren willen? Dat kan prima maar let wel op dat het niet gaat overheersen. Denk aan 30% donkere kleuren. Tot slot kun je een kleuraccent kiezen. Hier kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Bijvoorbeeld blauw, groen, geel, roze. Maar zorg dat enkel 10% van je interieur deze accentkleur bevat. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een accentmuur in je woonkamer en/of keuken. Of bijvoorbeeld een opvallende bank. Als je dit spannend vindt kun je het ook houden bij gekleurde accessoires zoals sierkussens, vloerkleden of woonaccessoires.

Tip 3: Ruimte

Als je een grote woning hebt met veel ruimte in elke kamer kun je deze tip wellicht overslaan. Maar er zijn velen die aanlopen tegen het probleem van een kleine woon/slaap/eetkamer etc. Onthoud dat een kleine woning niet hoeft te betekenen dat je het niet leuk kan inrichten. Je moet enkel leren omgaan met de ruimte die je hebt. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen als je weinig ruimte hebt.

kleine woonkamers inrichten

Vermijd donkere kleuren

Zo is het bijvoorbeeld niet aan te raden om (te veel) donkere kleuren te gebruiken. Donkere kleuren maken ruimtes optisch kleiner. Denk hierbij aan een donkere muur, vloer, of grote donkere meubels zoals een bank. Zet in plaats daarvan lichte meubels neer en schilder je muur enkel in lichte kleuren.

Opbergruimte

Maak daarnaast slim gebruik van alle oppervlakte die je hebt. Zo kun je bijvoorbeeld ladekasten bouwen onder je bed. Zo hoef je geen grote onhandige kast neer te zetten. Of bouw de hoogte in. Hiermee bedoelen we een wandkast die hoog is maar niet te veel diepte heeft. Op die manier heb je genoeg opbergruimte maar maakt het de kamer optisch niet kleiner.

kleine woonkamer inrichten tips bedbank kleine woonkamer inrichten