Ben je ook zo’n creatieve inrichter en iedere dag wel met je interieur bezig? Dan kan het zomaar eens zijn dat je ineens met een uniek interieur idee komt. Een idee zo ontzettend handig en makkelijk toepasbaar, dat het zomaar eens een gat in de markt zou kunnen zijn. Een tof design of een super handige opbergoplossing. Geweldig nieuws natuurlijk, in ineens gaan er allerlei nieuwe deuren voor je open. Maar hoe zorg je er nu eigenlijk voor dat jouw unieke creatie als model beschermd wordt? We geven je drie handige en essentiële tips om jouw model te beschermen.

Het tekeningen- en modellenrecht is een exclusief recht en dé manier om een nieuwe tekening of een nieuw model te kunnen beschermen.

interieur idee beschermen

1. Ook ideeën kunnen beschermd worden

Maar dit betekent niet dat alleen volledige modellen beschermd kunnen worden. Naast registreren van een model, kan ook het design (denk bijvoorbeeld aan een patroon van een gordijn of hoeslaken) beschermd worden. Het wordt afgeleid uit kenmerken zoals bijvoorbeeld de lijnen, de omtrek, kleuren, vorm, textuur, de materialen of zelfs de versiering ervan.

Het exclusieve recht dat je behaald houdt in dat alleen de houder van dit recht het model (of het idee achter het model) mag gebruiken. Je mag het bijvoorbeeld in de handel brengen, produceren, verkopen, leveren of wat dan ook. Een ander mag dit niet zolang jij geen schriftelijke toestemming verleend!

2. Het belang van eigen karakter

Het is natuurlijk wel belangrijk dat jouw idee of model een absoluut uniek en eigen karakter heeft. Het aanvragen van modelrechten is een ingewikkeld proces, en veel mensen schakelen dan ook het advies en de begeleiding van een professional op het gebied in. Het model moet namelijk voldoen aan drie belangrijke eisen: de nieuwheid, het uiterlijk en het eigen karakter.

Om eventuele overbodige kosten te voorkomen, kun je oudere modellen opzoeken in het register voor Europese modellen. Hiermee verklein je de kans op weigering van jouw model.

3. Vergeet afmetingen

Je hoeft bij het aanvragen van het modelrecht niet op de afmetingen te letten. Wanneer het om modelrecht gaat doen deze er namelijk helemaal niet toe.

BONUS:  4. Model op later tijdstip beschermen

Moest je jouw model registreren maar heb je hier helemaal niet bij stil gestaan? Dan hoef je jezelf niet direct zorgen te maken. Je krijgt in dat geval namelijk drie jaar bescherming als een soort van gratis back-up via de wet. Dit zorgt ervoor dat jouw model alsnog beschermd is volgens het modelrecht.