Het is soms even zoeken naar de perfecte raamdecoratie voor jouw interieur. Er is ook zoveel mogelijk! Maar met jaloezieën zit je eigenlijk altijd goed: Qua stijl, qua mogelijkheden en qua gemak biedt deze raamdecoratie veel voordelen. We zetten er een aantal op een rijtje. En wie weet maak jij dan binnenkort je interieur compleet met jaloezieën.

Eindeloos veel variatie

Heb je direct een beeld in je hoofd als je denkt aan jaloezieën? Laat dat maar varen. Want er is zoveel meer mogelijk! Dé klassiekers zijn natuurlijk aluminium jaloezieën. Maar tegenwoordig zijn er ook houten jaloezieën, PVC jaloezieën en zelfs bamboe jaloezieën. Iedere soort met een eigen unieke uitstraling. Zeker weten dat ten minste één van deze materialen perfect past bij jouw woonstijl. 

Met alleen de keuze van het materiaal ben je er overigens nog niet. Ook qua kleur is er veel mogelijk. Van een heel natuurlijke look of een industriële uitstraling, tot felle kleuren en van alles daar tussenin. De kleur van de cassette en de koorden of het ladderband spelen ook nog een rol in de look van de raamdecoratie. 

Prachtig natuurlijk licht

Wat is het toch heerlijk om het zonnetje door de ramen te zien schijnen! Met jaloezieën als raamdecoratie kun je altijd natuurlijk licht naar binnen laten schijnen. Hoeveel? Dat is aan jou. En ook dát is een voordeel van jaloezieën. Door de lamellen in meer of mindere mate te kantelen heb jij alle controle over de hoeveelheid licht die binnenstroomt. Op diezelfde manier bepaal je ook zelf hoeveel inkijk voorbijgangers hebben en hoeveel zicht jij zelf naar buiten hebt. En dat kun je op ieder moment van de dag gemakkelijk aanpassen!

Het gemak van jaloezieën

Niets zo gemakkelijk als het openen en sluiten van jaloezieën. Deze raamdecoratie is enorm gebruiksvriendelijk. Beide manieren van openen (lamellen draaien of complete jaloezie optrekken) zijn eenvoudig met de bedieningskoorden te regelen. Dat geldt trouwens ook voor plissé raamdecoratie, een variant die tussen jaloezieën en rolgordijnen in zit.

Goede warmtewering en isolatie

Of je ’s zomers de warmte buiten wil houden of ’s winters zo min mogelijk warmte van verwarming of open haard wil verliezen, met jaloezieën zit je goed. De raamdecoratie zit vrij dicht op het raam en zorgt daar voor goede warmtewering en/of isolatie. En dat zie je dan vervolgens ook weer terug op de energierekening!

raamdecoratie jaloezie smal raam
Ook voor smallere ramen is een jaloezie een stijlvolle vorm van raamdecoratie

Gemakkelijk schoon te maken

Hoewel het een klusje is waar veel mensen tegenop zien, is jaloezieën schoonmaken eigenlijk een fluitje van een cent. Gesloten lamellen stof je namelijk gemakkelijk af met een stofdoek, plumeau of de stofzuiger. Eens in de zoveel tijd hebben jaloezieën een grotere schoonmaakbeurt nodig. Gebruik een washandje en wat sop en veel de lamellen één voor één schoon. Je zult zien dat je jaloezie daarna weer prachtig blinkt in het zonlicht.

jaloezie raamdecoratie

Niet duur

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoef je aan raamdecoratie niet noodzakelijk een fortuin uit te geven. Er zijn – zeker online – voldoende goedkope jaloezieën te vinden en wie goed zoekt kan daarbij ook een mooie jaloezieën aanbieding scoren.

Heb je inmiddels wat ideeën voor raamdecoratie in de woonkamer of elders in huis? Mooi! Door verschillende opties te bekijken kom je er steeds beter achter wat het beste werkt in jouw interieur.

TIP: Vraag om kleurstalen van jouw favoriete raamdecoratie. Daarmee kun je thuis goed bekijken wat lichtinval met de kleur van de jaloezie doet en of het materiaal en de kleur matchen met de meubels en de vloer.