Langzaam maar zeker worden de straten versierd met mooie sfeerverlichting voor de donkere dagen. Wil je dit jaar werk je voor- en of achtertuin (weer) gezellig maken? Je kan de lichtslang van vorig jaar ophangen of kerstboomlampjes in de heg of in de kerstboom ophangen.

Maar er is meer mogelijk. Laat je inspireren met enkele leuke voorbeelden van (energiezuinige) verlichting.

kerst interieur glazen

Verlichting binnen

Je kent ze wel, de groene snoeren met gloeilampjes in de kerstboom. Tegenwoordig heb je veel meer soorten kerst(boom)verlichting die dankzij led ook veel energiezuiniger is. Zo zijn er buigzame led-lichtdraden/lichtsnoeren van koperdraad of zilverkleurig draad.

Kerst interieur kozijn

De druppelvormige lampjes kun je op tal van manieren gebruiken.

Bijvoorbeeld in een brede glazen vaas rondom mooie kerstballen.

kerst interieur

Of je buigt het dunne lichtdraad in elkaar in tot een luchtig geheel, waar je vervolgens een stolp over heen zet. Dit geeft een sprookjesachtige sfeer, alsof er een elfje in de stolp zit.

Deze manier om met lichtsnoeren om te gaan heet ook wel naked wire. Je kunt de lichtdraad ook draperen op je dressoir of vensterbank en hiertussen mooie kerstspulletjes plaatsen.

Buitenverlichting

Wat voor lichtsnoer-toepassingen zijn er tegenwoordig voor buiten?

Er zijn bijvoorbeeld kant-en-klare treurwilgen van lichttakken op een standaard. Er bestaat ook kleinere treurwilg-verlichting die je in de vlaggenstokhouder aan de buitenmuur kunt stoppen.

tuin ideeen verlichting
Verlicht het groen in je tuin

Een andere mogelijkheid is om een led-lichtsnoer dat geschikt is voor buiten om een boom heen te binden. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Er zijn ook kerstverlichtingsgordijnen die je mooi over een balkon of muurtje kunt hangen.

Energie besparen

Misschien wil je je oude gloeilamp-(kerstboom)verlichting nog niet de deur uit doen. Mochten ze nu toch stuk gaan, troost je dan dat led-verlichting ook in (extra) warm-wit verkrijgbaar is.

Hoe lager de kleurtemperatuur in Kelvin, hoe warmer het licht. Je hebt ook voordeel van led-verlichting. De lampjes worden niet warm en ze zijn energiezuinig. Led is duurzamer, maar wel duurder in de aanschaf.

kerst interieur mand kaarsen ketting

Afhankelijk van de kerstverlichting die je ophangt (je 7 jaar oude een lichtslang in de vorm van een rendier en kerstman) of een lichtsnoer van led-lampjes, verbruik je de nodige stroom voor je verlichting. Om nog maar niet te spreken van de verwarming die je nu veel aan hebt staan. Zit het je niet lekker? Kijk eens op Vergelijkgaswaterlicht.nl of je er niet een betere energiedeal uit kunt slepen. Overstappen kan via zo’n overstapservice en vaak hebben ze aan het einde van het jaar mooie eindejaarsdeals.