Landelijke keukens zijn helemaal in. De bourgondische sfeer van het platteland geeft ons een knus en huiselijk gevoel en zorgt er voor dat we ons direct thuis voelen. Toch kun je niet alle landelijke keukens over één kam scheren. Grofweg bestaan er twee soorten landelijke keukens met daarbinnen ruimte voor eindeloos veel variatie. Kies jij voor een klassieke of een moderne landelijke keuken? 

Sfeervol en natuurlijk

Over het algemeen kun je zeggen dat hout en natuursteen materialen zijn die vaak terugkomen in landelijke keukens. Natuurlijke materialen, eventueel voorzien van een likje verf voor een stoerdere look. Typische accessoires in een landelijke keuken zijn glazen potten met etenswaren en kruiden er in, of wandhangers waar potten en pannen aangehangen kunnen worden. Krijtbord misstaat ook zeker niet in een landelijke keuken.

klassieke landelijke keuken

Lekker klassiek

Een klassieke landelijke keuken kenmerkt door een ruimtelijke opzet, sierlijke accessoires en ambachtelijke elementen. Niet voor niets wordt een klassieke landelijke keuken vaak een woonkeuken genoemd; hier wordt geleefd! De gezellige keuken met een grote, robuuste eettafel is het hart van het huis. Die sfeervolle uitstraling wordt bovendien versterkt door het gebruik van houttinten en warme kleuren. 

Stoer en modern

Een leefkeuken met een moderne finishing touch, dat is een modern landelijke keuken. Uiteraard zie je ook hier veel houten elementen. Maar door dat te combineren met roestvrijstalen details of een elektrische kookplaat, kun je hier toch een eigen draai aan geven. Andersom kan ook: Wat moderne kastdeurtjes, met in het midden een klassiek vormgegeven fornuis bijvoorbeeld. De moderne landelijke keuken is een beetje strakker, en oogt vaak ook wat luxer, dan de klassieke variant, maar is toch een heel gezellige keuken waar alle gezinsleden graag vertoeven.

De stoere look van een moderne landelijke keuken kun je trouwens ook creëeren met ander kleurgebruik. Verf je houten keukenkastjes eens zwart bijvoorbeeld. Klassieke deurtjes met een gedurfde kleur geven je keuken direct een heel andere uitstraling.

moderne landelijke keuken

Nostalgische details

Of je nu kiest voor een moderne- of een klassieke keuken, er is altijd plek voor toffe nostalgische elementen. De afwerking zit in de details: Een stoere kraan met ouderwetse knoppen, grote weckpotten met pasta, rijst en ander etenswaar, potten en pannen die in het zicht worden opgehangen, retro keukenapparaten, een grote houten pepermolen of een kookboek op standaard.

Combineer het nuttige met het aangename en zorg dat de accessoires niet alleen landelijk ogen, maar ook praktisch zijn. Het is immers fijn als je keuken een mooi compleet plaatje is, maar als het er op aan komt, moet er ook dagelijks in gekookt worden 😉 

Wil je voorbeelden bekijken van landelijke keukens, dan is Pinterest natuurlijk een goede bron.

Jouw landelijke keuken is de place to be

Natuurlijk moet een landelijke keuken wel passen bij de woonstijl in de rest van je huis. Door klassiek en modern op de juiste manier te combineren kun je een keuken creëeren die echt past bij jouw gezin. Voor je het weet is jouw keuken dé place to be in huis! 

Inspiratie opdoen? Check dan deze landelijke keukens.