Je wilt graag relaxen, genieten in een fijne hangmat, buiten in de zon of binnen met een boek. Helemaal nu de eerste echt zonnige dagen eraan komen begint die behoefte bij velen te spelen. Met een hangmat kom je helemaal tot rust. Maar hoe kies je er nu een uit, en waar moet je op letten? Er zijn namelijk vrij veel verschillende hangmatten te koop. Daarom is het goed om te weten wat precies belangrijk is en waar je op moet letten.  In mijn zoektocht heb ik het volgende geleerd en deel ik dat graag met je!

Het materiaal

De meeste hangmatten zijn van synthetisch materiaal of katoen. De voordelen van katoen kennen we allemaal. Het heeft een goede vochtopname, ademt, is fijn voor de huid en het kan heet gewassen worden. Echter is katoen niet weerbestendig en droogt het langzaam. Wil je de hangmat dus buiten hangen, dan is het misschien beter om voor synthetisch materiaal te kiezen. Synthetisch materiaal is wel weerbestendig, kleurvast en stevig. Kies dus eerst de plek uit en daarna het materiaal.

De kleur

De kleur is één van de belangrijkste dingen. Welk kleur past bij je interieur en nog belangrijker, welke kleur past bij jou? Hangmatten zijn er in allerlei kleuren, prints en designs. Een lichte kleur is minder opvallend en rustgevend, een print is opvallender en geeft een speelse uitstraling en een donkere of felle kleur laat hem juist veel meer opvallen. Is de ruimte wat kleiner dan geeft een lichte kleur hangmat het meest ruimtelijke effect.

Hangmat voor 1 of 2 personen?

Er zijn verschillende formaten hangmatten. Het is belangrijk om van te voren te bepalen of je er met 1 of 2 personen in wilt liggen. Kies je voor een 1-persoons hangmat, ga dan voor een brede versie, zodat je er toch helemaal comfortabel in kunt liggen. Deze hangmatten zijn vaak ook goedkoper dan 2-persoons hangmatten, dus vraag je eerst af of je er wel met 2 personen tegelijk gebruik van wilt maken. Een 1-persoons variant is ongeveer 145 cm breed en heeft een lengte van 180 tot 220 cm. Een 2-persoons hangmat is minimaal 150 cm breed en de lengte begint vanaf 220 cm. Houd er rekening mee dat veel 2-persoons hangmatten tot maximaal 200 kg gewicht kunnen dragen. Uiteraard kun je ook prima alleen in een 2-persoons hangmat liggen.

Wel of geen spreidstok?

Een hangmat met spreidstok zorgt ervoor dat hij niet dichtvouwt en dus eigenlijk altijd ‘gespreid’ is. Dit maakt het direct een stuk eenvoudiger om er in te gaan liggen! Daarnaast vinden veel mensen het er ook mooier uitzien, omdat de hangmat altijd de juiste vorm blijft houden. Voor een kleine ruimte of minder hoog plafond is een hangmat met spreidstok ideaal, omdat de totale lengte kleiner is. De hangmat met spreidstok past dus sneller in een kleinere ruimte. Heb je een grote ruimte om hem op te hangen, dan kun je ook kiezen voor een hangmat zonder spreidstok. Het voordeel hiervan is dat de hangmat stabieler is en niet meedraait wanneer je iets van de grond wilt pakken. Ga dus eerst na hoe groot je ruimte is en of je er liever gemakkelijker in gaat liggen of juist wilt dat de hangmat stabieler is als je er eenmaal in ligt.

De esthetiek van de hangmat

Een hangmat is niet alleen om lekker in te liggen, maar het siert ook nog eens je kamer of je tuin. Een hangmat met of zonder spreidstok geeft de hangmat al een hele andere uitstraling, maar denk ook aan decoratie zoals klosjes, een net aan de zijkant en een gehaakt stuk onder de spreidstok. Voor welke hangmat je ook kiest, hij zal altijd jouw kamer of tuin verfraaien en een warme, gezellige uitstraling geven.

Ben jij er al uit voor welke hangmat je gaat kiezen?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Dehangmat.nl