Een altijd groene tuin met een mooi gazon, zonder uren tuinieren…dat willen we allemaal wel! Het zijn dan ook dé voordelen van kunstgras. Steeds meer mensen kiezen voor kunstgras omdat het onderhoudsarm en duurzaam is. En met kunstgras hoef je ook niet bang te zijn voor mosaanslag of bruine vlekken in je gazon. Check de leginstructies voor het leggen van kunstgras en ga aan de slag. Dan is het gras in jouw tuin voortaan altijd groener dan dat van de buurman.

kunstgras
Kunstgras is ideaal: onderhoudsarm en altijd groen!

Zorgvuldig leggen voorkomt problemen

Een kunstgras tapijt is onderhoudsarm, maar het is wel belangrijk dat je nieuwe grastapijt goed gelegd wordt. Hiermee voorkom je later problemen en zorg je er voor dat je inderdaad maar weinig werk hebt wanneer het gras eenmaal ligt. De moeite waard dus!

kunstgras kinderen

We nemen je graag mee door de verschillende stappen in onze leginstructies voor het leggen van kunstgras:

Maak de grond schoon en vlak

Een oud gazon, losse bladeren, onkruid en planten moeten allemaal plaatsmaken voor het nieuwe grastapijt. Schep alle tuinafval weg en hark de grond om deze zo goed mogelijk te egaliseren.

Op de geëgaliseerde ondergrond leg je een zandlaag van 5-10 centimeter dik. Zorg er voor dat je het zandbed goed inwatert voor je het zand vlak walst. Goed uitvlakken van het zandbed is belangrijk voor een egaal kunstgrasveld.

Een onderdoek houdt onkruid tegen

In het kader van ‘onderhoudsvrij’, moet je de groei van onkruid van begin af aan tegenwerken. Dit doe je door een drukverdeeldoek als onderdoek te gebruiken. Dit doek zorgt er ook gelijk voor dat er later geen hobbels in je grasveld ontstaan. Indien nodig kun je het doek in de hoeken vastmaken.

onderdoek kunstgras

Tip: Bestel het onderdoek direct mee wanneer je kunstgras besteld zodat je alle benodigdheden tegelijk in huis hebt. Op zoek naar een low budgetdeal voor kunstgras en onderdoek? Ga dan op zoek naar een kunstgras aanbieding. Dat kan veel geld schelen!

Rollen maar

Alle voorbereidingen voltooid? Dan is het tijd om het kunstgras te leggen. Kunstgras wordt geleverd op rol en kun je dus uitrollen over het onderdoek.

Let op: Als je meerdere stukken kunstgras aan elkaar legt, moet je rekening houden met de vleug van het gras. Alle sprieten dezelfde kant op.

Snijd en lijm de naden van het kunstgras

Bij grotere kunstgazons zijn naden niet te voorkomen. Zorg dat je de stukken gazon strak snijdt zodat ze perfect tegen elkaar aan komen. Je kunt het gras bij de naden vastplakken met kunstgrastape om schuiven te voorkomen. Aan de buitenste randen van het kunstgras gebruik je speciale haken om het gras vast te zetten.

kunstgras naden lijmen
Zorg dat de naden perfect op elkaar aansluiten en dat de vleug van beide delen dezelfde kant op ligt

Borstelen

Voor je kunt genieten van je prachtig nieuwe gazon, nog één klein dingetje: het gras moet geborsteld worden. Grote kans dat de grassprieten op de rol helemaal platgedrukt zijn en dat is natuurlijk geen gezicht. Met een harde bezem borstel je alle sprieten overeind en ziet je kunstgrasveld er perfect uit.

kunstgras in tuin

Instrooien van kunstgras

Nog één laatste stap voor je de oude grasmaaier bij het grof vuil mag zetten: instrooien. Door de juiste hoeveelhied instrooizand over het kunstgras te strooien verzwaar je het kunstgrastapijt en dat maakt het gazon een stuk stabieler.

kunstgras