Wat is het toch heerlijk als je veel daglicht in huis hebt. Natuurlijk gebruiken we gordijnen of jaloezieën om teveel licht buiten te houden of om het huis ’s nachts te verduisteren. Maar overdag is het prettig dat de lampen uit kunnen blijven en je veel daglicht in huis hebt. Als je tenminste genoeg (grote) ramen hebt óf een lichtkoepel hebt…

Grote ramen zorgen voor veel licht

Hoe groter je ramen zijn, hoe meer daglicht er binnenstroomt. Maar wat als je weinig ramen hebt of je ramen niet al te groot zijn? Dan kun je overwegen een extra raam te plaatsen. Ook een glazen schuifpui zorgt voor veel extra licht. Een optie waar je wellicht minder snel aan denkt is een lichtkoepel. Dat is een raam dat in je dak wordt geplaatst voor lichtinval van boven. Stijlvol en de perfecte oplossing voor meer licht in huis.

Het kiezen van een lichtkoepel

Bij het kiezen van een lichtkoepel zijn een aantal zaken belangrijk. We zetten ze voor je op een rijtje:

De vorm van de lichtkoepel

Afhankelijk van je smaak kun je een lichtkoepel kopen in verschillende vormen: piramidevormig, rond of vierkant. Het is maar net wat je mooi vindt en wat past bij de bouwstijl van je huis en de vormen in je interieur. 

De dikte van de lichtkoepel

Lichtkoepels zijn er in verschillende diktes. In onverwarmde ruimtes zoals een carport of overkapping is isolatie minder belangrijk en kun je goed uit de voeten met een enkelwandige- of dubbelwandige lichtkoepel. Voor verwarmde ruimtes zoals de keuken, een serre of de woonkamer is goede isolatie juist essentieel. Het is een aanrader om daar te kiezen voor minimaal een driewandige koepel.

Het materiaal van de lichtkoepel

Veel lichtkoepels worden gemaakt van acrylaat. Een stevige kunststof die zeer geschikt is voor dit doeleinde. Je kunt echter ook kiezen voor een lichtkoepel van polycarbonaat. Dit materiaal is 300x slagvaster dan glas en dus bijna onbreekbaar! Hierdoor heb je ook minder kans op diefstal of schade door vandalisme.

Daglicht en zonnestralen

Tot slot kun je nog kiezen uit heldere- en opalen lichtkoepels. Een heldere lichtkoepel laat het meeste daglicht door. Wil je graag veel licht in huis, dan is dit je beste keus. Wil je wél daglicht, maar niet de warmte van zonnestralen? Dan is een opaal lichtkoepel een betere keuze. Deze melkwitte lichtkoepel voorkomt dat er teveel warmte door het raam binnenkomt door zonnestralen tegen te houden.

Vergelijk en vraag advies

Zoals je ziet valt er veel te kiezen. Begin daarom met lichtkoepels vergelijken en ontdek jouw voorkeuren voor vorm, dikte en lichtinval. Uiteraard kun je ook altijd advies vragen aan een ervaren leverancier of installateur. Wij wensen je in ieder geval succes met het maken van de juiste keuze. We zijn benieuwd hoe de extra lichtinval in huis je over een poosje bevalt!