Ook al is het einde van de zomer in zicht, ik wilde nog een keer een artikeltje schrijven over de tuin. Dit keer over hoe je een tuin echt een kindertuin kunt maken.

Met het lekkere gaan de kinderen lekker naar buiten om te spelen. Voor kleine kindertjes is het veiliger om in de tuin te spelen in plaats van op straat. Het is dan nuttig om een tuin te hebben die goed past bij kinderen en waar ze vrij rond kunnen dartelen.

Wat is leuk voor een kindertuin? Ik heb een aantal dingen op een rijtje gezet.

Maak een gave schommel

Al sinds jaar en dag zijn kinderen gek op schommelen, speel hier op in!

Tegenwoordig zijn er veel soorten schommels om uit te kiezen en als je wil kan je ze ook zelf maken.

Kies de schommel die bij de uitstraling van jouw huis en tuin past, zo geef je een persoonlijke touch. Vanzelfsprekend heb je schommels in meerdere prijsklasses, en ook bij schommels is het zo dat de mooiste vaak wat duurder zijn. Maar met een schommel doe je jaren.

kindertuin

Ben je in een creatieve bui? Schilder dan samen met je kinderen de zitting van de schommel en eventueel ook de draagconstructie, betrek zo je kinderen bij het project.

Een echte kindertuin krijg passende bestrating

Voor kindervoetjes is het natuurlijk het allerlekkerst om op gras te spelen, maar als je een deel van je tuin wil bestraten kan je het best voor lichte tegels kiezen.

Donkere tegels worden namelijk snel warm en dat is minder prettig. Voor jezelf, maar ook voor de kinderen.

Het is ook een optie om te gaan voor de zachte tegels die je vaak in speeltuinen ziet. Mochten kinderen vallen, dan doet het minder pijn dan wanneer ze vallen op stenen tegels.

Wist je dat deze tegels er, behalve in de bekende zwarte variant, ook in leuke kleuren te verkrijgen zijn? Naast dat deze tegels lekkerder zijn voor je kinderen om op te spelen, zijn ze ook onderhoudsvrij. Je hoeft natuurlijk niet je hele tuin hiermee te betegelen, een hoek (de kindertuin hoek!) kan ook prima.

Maak kleine moestuintjes

Laat je kinderen zien wat er allemaal komt kijken bij het verbouwen van groente en fruit. Geef elk kind een eigen stukje van de moestuin en laat ze zelf bepalen wat ze er graag in willen verbouwen. Door hier mee bezig te zijn breng je je kinderen wat bij over voedsel en de natuur en breng je quality time met ze door. Aan het eind van de rit hebben jullie eigen geteeld groente en fruit waar jullie vervolgens een mooie maaltijd van kunnen samenstellen.

kindertuin tuin voor kinderen

Een stoere hut

Niets is leuker voor kinderen dan een eigen huisje waar ze zich kunnen terugtrekken.

kindertuin hut

Is een boomhut niet haalbaar omdat je geen compleet bos in je achtertuin hebt, dan zijn er nog andere creatieve manieren. Maak bijvoorbeeld een ‘groene tipi’ door stokken in de grond te zetten en hier klimplanten overheen te laten groeien. Je hebt niet direct resultaat, maar voor wat hoort wat!

kindertuin hut

Het is natuurlijk ook handig om bij een tuincentrum een bouwpakket voor een hut te kopen en in elkaar te zetten. Deze kan je samen met je kinderen bijvoorbeeld beschilderen en inrichten.

Stimuleer creativiteit

Geef de kinderen een deel in de tuin waar ze zich kunnen uitleven met bijvoorbeeld stoepkrijt. Zo zijn je kinderen tijdens het spelen ook nog bezig met hun creativiteit. Ook kunnen ze met stoepkrijt spelletjes spelen, zoals boter kaas en eieren en galgje.

hinkelen

Meet een paar kleine aanpassingen heb je dus al snel een tuin waar je kinderen eindeloos in kunnen spelen en ravotten.

Het is dus niet nodig om plannen te maken voor een nieuwe tuinaanleg om een kindvriendelijke tuin te hebben. Met deze ideëen maak je een leuke tuin waar jij en je kinderen eindeloos van gaan genieten en samen in kunnen spelen, elke zomer weer.

Bronvermelding foto’s:

https://nl.pinterest.com/pin/316589048777364069/
https://nl.pinterest.com/pin/189784571772402279/
https://nl.pinterest.com/pin/571957221406500356/
https://nl.pinterest.com/pin/510032726531473434/