Tips voor het plaatsen van een mantelzorgwoning in de tuin
Steeds vaker kiezen we er voor om mantelzorg te geven in ons eigen huis. Door een hulpbehoevende naaste in huis te nemen kun je alle extra zorg vaak een stuk gemakkelijker integreren in je drukke bestaan. Om dit goed aan te pakken moeten er vaak heel wat aanpassingen in huis worden gedaan. Wil je dat voorkomen? Dan is een mantelzorgwoning in de tuin een uitkomst!
Wat is een mantelzorgwoning?
Een mantelzorgwoning is een stacaravan of chalet die is ingericht als comfortabele zorgwoning. Door de woning volledig aan te passen aan de wensen en behoeftes van de bewoner, kan jouw naaste nog lange tijd prima op zichzelf wonen en toch heel dichtbij zijn. Ideaal!
Waar moet je op letten?
Natuurlijk komt er wel het één en ander kijken bij het kopen van een mantelzorgwoning. Een aantal belangrijke zaken om in je achterhoofd te houden bij het maken van een keuze:
De zorgbehoefte
Met stip op nummer 1 bij het kiezen van een mantelzorgwoning: de zorgbehoefte. Het is fantastisch dat je voor iemand wil zorgen, maar wat heeft jouw naaste precies nodig? Maak een lijstje van belangrijke punten, zoals rolstoeltoegankelijkheid of extra ruime douchecabine, zodat je deze puntjes zeker niet over het hoofd ziet.
Nieuw of tweedehands
Je kunt een zorgwoning helemaal op maat laten maken, een nieuwe zorgwoning laten aanpassen of een gebruikte mantelzorg woning kopen. Ook zo’n tweedehands woning kun je natuurlijk laten aanpassen om deze geschikt te maken voor jullie situatie. Mantelzorgwoningen worden soms maar relatief kort gebruikt. Gebruikte woningen zien er dus vaak nog bijzonder goed uit.
De regels van de overheid
Je wilt natuurlijk niet per ongeluk de wet overtreden! Check dus even goed of de woning van je keuze voldoet aan de regels. Zo mogen er nooit meer dan twee mensen in een mantelzorgwoning wonen, moet de woning gelijkvloers zijn en mag deze nooit groter dan 100m2 zijn. Belangrijke aandachtspuntjes dus!
Mantelzorgwoning inrichten
Heb je een mantelzorgwoning gevonden die helemaal naar wens is? Fijn! Als de chalet eenmaal in de tuin staat moet deze natuurlijk nog wel worden ingericht. Het liefst gebruik je natuurlijk de eigen spullen van jouw familielid. Let er wel op dat de woning niet te vol wordt en zorg dat deze ten alle tijden gemakkelijk is schoon te maken. Prettig voor de bewoner, maar minstens net zo fijn voor jou als mantelzorger! Liever enkele bijzondere accessoires dan tientallen kleine hebbedingetjes.
TIP: Zorg voor voldoende opbergruimte in de mantelzorgwoning. Door voldoende kastruimte in te bouwen kun je de woning gemakkelijk opruimen. Kleding, linnengoed en spullen die niet dagelijks gebruikt worden kunnen netjes uit het zicht worden opgeborgen. Dat ziet er een stuk stijlvoller uit, maar zorgt er ook voor dat je alles gemakkelijk kunt opruimen en terugvinden wanneer je het nodig hebt.
Mooi principe, zo’n mantelzorgwoning. Ik dacht aanvankelijk aan het principe van de “granny flat” zoals ik dat in Ierland vaak zag. Er werd gewoon een aanbouw aan het huis gezet voor de hulpbehoevende oma. Dat er een optie bestond voor een gebruikte mantelzorgwoning, zoals hier beschreven, had ik nooit gedacht. Als het voldoet aan alle eisen voor gerieflijkheid, is het een heel goed idee.
Beste Kim, bedankt voor je heldere uitleg over mantelzorgwoningen. Ik wist niet dat deze gelijkvloers moeten zijn. Mijn man en ik zijn ons aan het voorbereiden op het moment dat onze ouders niet meer in hun eigen huis kunnen wonen. Als wij ze kunnen helpen, zouden we dat graag willen doen met behulp van een mantelzorgwoning. We gaan op zoek naar nog meer informatie!