Een groot gedeelte van onze dag brengen we door in onze woning. Het is daarmee erg belangrijk om een goed, gezond en comfortabel binnenklimaat te creëren.lichtkoepel lichtstraat

Veel woningen hebben een tekort aan daglicht

In veel woningen en zeker wanneer er een aanbouw is gerealiseerd zien we een tekort aan daglicht. Veel bestaande woningen zijn in de loop van de jaren uitgebouwd, waarbij de ruimte van meer dakoppervlakte wordt voorzien en de raampartijen gelijk blijven. Vooral bij tussenwoningen zien we vaak dat er enkele meters wordt uitgebouwd, zonder extra daglichttoetreding toe te voegen. Dit resulteert in een ruimte met minder daglicht wat vooral in het centrale punt van de woning zichtbaar wordt. Doordat de afstand tot het dichtstbijzijnde raam groter wordt ontstaat een donker situatie, waar vaak extra verlichting aan moet.

Noodzaak van daglicht

Daglicht bepaalt voor een groot gedeelte onze gemoedstoestand; een tekort aan daglicht verstoort ons slaappatroon en het energiepeil. Natuurlijk daglicht beïnvloedt onze innerlijke klok en zorgt ervoor dat ons lichaam het verschil tussen dag en nacht herkent. Zo worden we ‘s avonds moe waardoor we goed kunnen slapen en zijn we overdag bij voldoende daglicht alert en actief.

lichtkoepel lichtstraat woning

Meer natuurlijk daglicht toevoegen

Een lichtstraat of lichtkoepel biedt de mogelijkheid om via een plat dak of een hellend dak extra daglicht te ontvangen in de woning. Een lichtstraat geeft licht van boven en zorgt daarmee dat het licht verder de woning in valt in vergelijking tot licht wat via reguliere kozijnen in de gevel de woning bereikt. Lichtstraten voorzien van glas hebben het voordeel dat ze helder blijven, waardoor de lichtopbrengst optimaal blijft.

Comfortabel binnenklimaat

Naast daglicht is ventilatie in de woning ook erg belangrijk. In verschillende modellen is ventilatie mogelijk waaronder de zadeldak lichtstraat en het schilddak model. Voor ventilatie wordt een elektrisch bedienbaar raam toegevoegd, deze kan traploos worden geopend. Voor specifieke toepassingen als een dakterras behoort daktoetreding via de lichtstraat ook tot de mogelijkheden.

Lichtstraat als eyecatcher

Los van het belang van daglicht is een lichtstraat natuurlijk ook op esthetisch vlak een belangrijke toevoeging voor de woning. Er zijn verschillende typen lichtstraten, waarbij elke lichtstraat past bij andere specifieke wensen en situaties. Door maatwerk is er voor elke situatie een passende lichtstraat. Door te spelen met het type lichtstraat, de afmeting, de ruitverdeling, de kleur of een openslaand raam voor ventilatie, wordt de lichtstraat een echte eyecatcher voor de woning.

lichtstraat woning

Uiteindelijk verlang je naar een lichtstraat die perfect past bij jouw woonsituatie en waar je langdurig plezier aan beleeft. Wanneer je kiest voor een lichtstraat van Winters Lichtstraten, kies je voor 10 jaar garantie, het beste advies van onze lichtstraat experts, persoonlijk contact, en dat alles tegen een scherpe prijs. Maatwerk lichtstraten uit eigen productie, speciaal ontworpen voor jouw ultieme leefcomfort.