Als woningeigenaar heb je er vast wel eens van gehoord dat een NEN2580 meetrapport waarschijnlijk verplicht wordt in 2021. Het kan natuurlijk zijn dat je nog niet exact weer wat een NEN 2580 meetrapport precies is en waarom zo’n meetrapport aanvragen handig is. Lees onderstaand artikel om alles te weten te komen over NEN 2580.

Wat is een NEN 2580 meetrapport?

Een NEN meting laten uitvoeren zorgt ervoor dat de exacte oppervlakte en inhoud van een gebouw wordt gemeten, vervolgens worden de genoteerde gegevens uitgewerkt tot een NEN 2580 meetrapport. Dit rapport geeft je inzicht in de exacte inhoud en oppervlakte van een ruimte. Zo kunnen hier nooit meer discussies of onduidelijkheden over ontstaan.

Het oppervlakte of de inhoud van een ruimte is ontzettend belangrijk om de waarde van een gebouw of ruimte in te schatten. Om discussies bij verkoop of verhuur over de oppervlakte of inhoud te voorkomen is de NEN 2580 norm vastgesteld.

Waarom een NEN 2580 meting aanvragen?

Om een geldig NEN 2580 meetrapport te ontvangen is het nodig om een gecertificeerde inmeter in te schakelen. Op locatie wordt er volgens de NEN 2580 normering gemeten. Op basis van de genoteerde gegevens wordt een meetrapport opgesteld. In dat rapport vind je meer uitleg over de gebruikte termen, de exacte inhoud, de exacte oppervlakte en een plattegrond van elke bouwlaag.

Het laten opstellen van een NEN 2580 meetrapport is met name verstandig bij het vaststellen van de waarde. Denk bijvoorbeeld bij een taxatie van een pand of bij het vaststellen of herzien van de huurprijs.

Verder is een meetrapport aanvragen handig als er voor een pand met meerdere gebruikers gemeenschappelijke ruimtes of servicekosten verdeeld moeten worden. Tot slot kan een NEN 2580 meetrapport een belangrijke rol spelen bij BAG en WOZ vraagstukken.

NEN 2580 meetrapport nodig?

Overtuigd van de voordelen van een NEN 2580 meetrapport? Dan kan je eenvoudig via NENmetingen.nl een adviseur inschakelen voor het laten inmeten van je pand volgens de normering.