Olijfbomen doen al gauw denken aan mediterrane oorden waar je heerlijk vakantie kunt vieren. Maar wist je dat de olijfboom het ook prima doet in ons Nederlandse klimaat? Deze bijzondere boom kan honderden jaren oud worden en zal in jouw tuin dus nog generaties lang een blikvanger zijn. In dit artikel leggen we uit welke soorten olijfbomen er zijn en waar je op moet letten als je een olijfboom koopt.

Verschillende stammen

Als je bedenkt dat olijfbomen heel oud kunnen worden, is het logisch dat er ook verschil is in hoe een boom er uit ziet. Jonge olijfbomen hebben een grijze, gladde stam. Hoe ouder de olijfboom, hoe donkerder en robuuster de stam wordt. Ook aan de dikkere stam kun je de wat oudere olijfboom herkennen.

olijfboom met grillige stam

Match je olijfboom met tuin en interieur

Olijfbomen zijn er in verschillende leeftijden, maar ook in verschillende vormen en maten. Zo kun je kiezen voor een boom met een mooie rechte stam, maar ook voor een boom met een wilde, grillige stam. Er zijn zelfs meerstammige olijfbomen. De takken met bladeren kunnen in een grote bol gevormd worden, maar ook in kleinere bollen (pom pons), plateau model of in andere vormen geknipt. Het leuke is dat je hierdoor echt kunt kiezen voor een olijfboom die past bij de stijl van jouw tuin en interieur.

TIP: Om de beste boom voor jouw tuin te vinden kun je het beste kijken bij een tuincentrum of webshop waar je terecht kunt voor het kopen van elke afmeting olijfbomen. Door de verschillende bomen te bekijken ontdek je al gauw wat je mooi vindt en welke boom het meest geschikt is.

De beste plek voor jouw olijfboom

De olijfboom is een bijzondere boom met geschiedenis. Die verdient dus ook een speciale plek in de tuin! Houd er wel rekening mee dat de olijfboom graag in het zonnetje staat. Liever geen schaduwrijke plek dus. Gelukkig kan de olijfboom wel goed tegen kou. Tot -10 graden celsius is de boom zelfs winterhard en blijft ‘ie prachtig groen. Met een plantenhoes kun je de boom beschermen tegen de kou. En zorg je heel goed voor de boom? Dan is er een kans dat je komende zomer kunt genieten van olijfjes uit eigen tuin!