Ga je binnenkort verhuizen? Dan wil je vast de muren in je nieuwe woning aanpakken. Mooi geschilderd, netjes glad gestuukt of mooi behangen. En die oude tegels in de badkamer misschien vervangen?

Denk nu alvast na hoe je dingen gaat ophangen aan je nieuwe muren. Na je verhuizing heb je het druk zat en pak je vast al snel een boor. Terwijl je eigenlijk je muren zo gatenvrij mogelijk houdt. Er zijn hele goede alternatieven voor spijkers en schroeven!

Wat is er mogelijk op het gebied van ophangen zonder gaten boren? Hier zijn je opties.

Ophangen zonder gaten boren in de badkamer of wc

1. Zuignappen

Met zuignappen heb ik niet altijd de beste ervaring, vaak vallen ze op termijn toch op de grond.

Zuignappen zijn wel een stuk sterker tegenwoordig. Vooral de zuignappen met een schroefdop kun je heel sterk tegen de muur vastdraaien.

Tegenwoordig zijn er bedrijven met zuignappen en daarbij passende badkameraccessoires. Hiermee kun je bijvoorbeeld wc-borstel-houder, zeepbakje/dispenser, wc-rolhouder, bakje voor douchespulletjes allemaal ophangen aan zuignappen.

Overigens zijn er ook speciale waterproof kleefstrips waarmee je dergelijke badkamerartikelen kunt ophangen.

2. Een buis spannen in douchecabine

Er zijn speciale buizen op de markt die je in de douchecabine tussen de bodem en het plafond klemt. Aan deze buis kun je mandjes hangen.

Controleer wel of deze uitschuifbare stang lang genoeg is voor je douche.

3. Mandjes aan stang douchekop

Er bestaan mandjes met een haak die je aan de langwerpige stang voor de douchekop kunt hangen. Hierin kun je enkele niet al te grote flessen in kwijt.

4. Handige kapstokjes en haken

Er bestaan kapstokjes die je bijvoorbeeld aan de deur van de badkamer kunt hangen voor bijvoorbeeld handdoeken, badjas of douchemuts.

Daarnaast zijn er speciale haken op de markt om aan een buisradiator te hangen.

Lijstjes, whiteboard, schilderij ophangen zonder gaten boren

Gaten boren is een vak apart. Als je niet oppast krijg je al snel een krater om het gat heen.

En je moet soms flink kracht op de boor zetten. Hoe kun je dan wel je lijstjes ophangen? Zonder gaten in de muur?

1. Sterke kleef-/bevestigingsstrips.

Hiermee kun je lichte schilderijtjes, fotolijstjes en soms zelfs kleine sleutelrekjes ophangen.

Bekende merken met kleefstrips zijn Tesa en Pattex.

2. Klittebandtape

Gebruik deze tape om zwaardere voorwerpen op te hangen. Deze tape is niet te vergelijken met klitteband van schoenen. De ene kant heeft een soort haakjes, waar de andere kant van de tape met lusjes goed in vast kan haken. Voorbeelden van merken: velcro, alfa, 3m, fastech, tesa.

Een alternatief is het ophangen van een lange plank aan de muur. Hier kun je de schilderijen en fotolijstjes op zetten. Je kunt zo gemakkelijker wisselen, dan wanneer je voor elk lijstje een gat boort in je muur.

Let op: kijk bij de tape en kleefstrips goed op de verpakking op welke ondergronden het te gebruiken is.

Schilderijen aan een rails

Je kunt aan de muur, tegen het plafond aan een speciale rails monteren waar je vervolgens met behulp van onzichtbare snoeren je zware schilderijen en grote fotolijsten kunt ophangen. Voordeel hiervan is dat je alleen aan de bovenkant van de muren gaten zult moeten boren. Deze liggen niet zo in het zicht.

Bovendien heb je alle vrijheid om te variëren met schilderijen, groot of klein. Je bent niet gebonden aan de spijkers die al in de muur zitten.

Nog een beschermtip voor je muren

Ik hoop dat bovenstaande tips je helpen om de muren van je nieuwe woning mooi te houden.

Zorg ook dat je muren (bijvoorbeeld in het trapgat) tijdens de verhuizing onbeschadigd doorkomen. Hoe? Doe dekens om je meubelstukken bij het verplaatsen. Of laat de verhuizing over aan een professioneel verhuisbedrijf zoals Budgetverhuisservice.