Het plaatsen van een overkapping aan je woning, heeft tal van voordelen. Het is een mogelijkheid om de leefruimte van jouw woning uit te breiden, om je interieur en de inrichting van de tuin beter op elkaar te laten aansluiten of om een mogelijkheid te creëren om ook wanneer het regent of sneeuwt van de buitenlucht te kunnen genieten. Een overkapping plaatsen kun je doen aan de hand van de volgende checklist.

Ik ben zelf onlangs gaan rondkijken of we onze uitbouw/eetkamer die aan de keuken grenst, kunnen voorzien van een glazen plafond. Zo krijgen we een echte serre en komt er veel meer licht in onze woning, wat natuurlijk erg fijn is.

Tijdens het orienteren kwam ik ook een terrasoverkapping op maat tegen. Ik dacht dat daar een flink prijskaartje aan hing, maar het hoeft tegenwoordig helemaal niet zo duur te zijn. Om je te helpen met het op de juiste manier plaatsen van een overkapping of prieel, vind je hieronder een checklist.

Bepaal de plaats waar de overkapping moet komen te staan

Wanneer je besluit om een terrasoverkapping te laten plaatsen, is het allereerst natuurlijk belangrijk om te weten waar deze geplaatst moet worden. Heb je bijvoorbeeld meerdere terrassen in de tuin, kies dan dat terras uit waar je het langst kunt genieten van de zon en dus de warmte. Of wil je meer leefruimte creëren, dan is het slim om de verkapping als verlengstuk aan je woning te plaatsen. Houd er in ieder geval rekening mee dat een overkapping ook voor teveel schaduw kan zorgen voor bijvoorbeeld je beplanting.

Bij een overkapping plaatsen is het verstandig om vooraf wat tekeningen van je tuin te maken, en goed na te denken over het verloop van de zon gedurende de dag.

Is er een meldingsplicht of heb je een vergunning nodig?

Als je van plan bent om een overkapping in je tuin te gaan plaatsen, is het belangrijk om rekening te houden met het feit of er meldingsplicht is of dat je zelfs een vergunning nodig hebt. Of dit bij jou van toepassing is kun je opvragen bij Omgevingsloket.nl. Op deze website kun je een gratis vergunningscheck invullen.

Wat ik mijzelf kan herinneren van de badkamer die we hebben laten bouwen ten koste van een stuk grond in de tuin, was dat de gemeente (Haarlem) de volgende voorwaarden had:

  • De uitbouw mag maximaal 20 m2 van de tuin innemen
  • Er moet minimaal 2/3e van de tuin overblijven
  • De uitbouw mag niet hoger uitkomen dan de vloer van de 1e verdieping

Dit zijn slechts richtlijnen, controleer altijd even bij je eigen gemeente wat de exacte regels zijn.

Bepaal de afmetingen van je overkapping

Bij het bepalen van de afmetingen van de overkapping is het belangrijk om rekening te houden met het volgende:

  • Wat wordt de functie van de terrasoverkapping?
  • Met hoeveel personen wil je er gebruik van kunnen maken/onder kunnen zitten?
  • Denk er over na over je een loungeset, grote tafel met stoelen of een buitenkeuken onder je overkapping wilt plaatsen.
  • Wil je de overkapping wel of niet afsluiten met wanden? En voor wat voor wanden kies je dan?

geïmpregneerd hout
– glazen schuifwanden
– screens
– lamellen

Daarnaast is het ook belangrijk dat je de overkapping niet te hoog maakt. Dit is namelijk minder sfeervol.

Zorg voor voldoende lichtinval

Wanneer je een overkapping laat plaatsen, is het belangrijk om rekening te houden met de mate van lichtinval. Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk kunnen genieten van het natuurlijke licht. Voldoende lichtinval kun je creëren door bijvoorbeeld een lichtkoepel of een lichtstraat te plaatsen. Het plaatsen van lichtspotjes of andere vormen van sfeerverlichting zorgen ervoor dat je ook ’s avonds nog kunt blijven genieten van je terrasoverkapping. Helemaal wanneer je kiest voor terrasverwarming.

 Onderhoudsvrij of behandeld?

Het is belangrijk om vooraf te bepalen of je de overkapping onderhoudsvrij of behandeld wilt hebben. Wanneer je ervoor kiest om deze te behandelen met olie, verf of beits is het van belang om er rekening mee te houden dat je de overkapping met regelmaat moet behandelen en dat die behandeling dus iets blijvends is.

Een algemeen advies om rekening mee te houden is dat je jezelf goed moet laten adviseren door een professioneel bedrijf. Zij geven namelijk persoonlijk advies en denken altijd met je mee. Het is aan te raden om inspiratie op te doen in een sfeervolle showroom.