Iedereen wil prettig wonen. In dit artikel lichten we een aantal aspecten uit die ervoor zorgen dat je ergens prettig woont, of juist niet. Het thema interieur is natuurlijk erg belangrijk, maar er zijn veel andere facetten die bepalen of je ergens prettig woont of niet.

Locatie, locatie, locatie

Of je nu houdt van de stad of van het platteland… de plek waar je woont is vanzelfsprekend heel erg belangrijk. Sommige mensen verhuizen naar een minder leuke plaats omdat dat dichterbij hun werk is. De consequentie daarvan is vaak dat ze in hun vrije tijd, minder makkelijk naar vrienden en familie zullen gaan. Natuurlijk kán het wel, maar in de praktijk gebeurt dit nu eenmaal minder snel.

prettig wonen

Een tweede punt van de locatie, is de bereikbaarheid. Woon je vlakbij een station of de uitvalswegen, dan zorgt dat voor veel gemak en toegang naar de leuke dingen in het leven.

Het derde aspect van de locatie zit hem in de wijk. Je hebt goede buurten en slechte buurten, buurten in opkomst en buurten die verloederen. Jezelf veilig voelen rondom je eigen woning is extreem belangrijk voor je woongenot. Je hebt misschien wel eens een aflevering van de rijdende rechter gezien, die mensen gaan er echt onderdoor aan de slepende burenruzie.

Lichtinval

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar licht is ontzettend belangrijk als je prettig wilt wonen. Wie onvoldoende licht in zijn woning heeft, kan dat echt merken aan het humeur.

Veel lichtinval in een huis creëer je vanzelfsprekend door mooie ramen te plaatsen, eventueel aangevuld met licht vanuit een dakraam.

Je kunt uiteraard veel doen met de verlichting in je woning, zodat je je er echt prettig voelt.

prettig wonen lichtinval

Voorzieningen in de buurt

Een aspect wat ook heel belangrijk is en redelijk samenhangt met de locatie, zijn de voorzieningen in de buurt.

Denk aan groen in de omgeving, zoals parkjes en speelpleintjes. Degenen met kinderen weten hoe fijn het is als je meerdere leuke plekjes hebt om heen te gaan met de kids.

prettig wonen buurt park

Een aantal voorzieningen wil je ook niet al te ver van huis hebben, denk aan:

 • Supermarkten
 • Ziekenhuis
 • Winkelcentrum
 • Horeca
 • Restaurants

Dit zijn allemaal zaken die het leven veraangenamen, en waar je bij het kopen van een nieuw huis best even bij stil kunt staan.

Het gebouw zelf

De een koopt een rijtjeshuis, de ander een Twee-onder-een-kapwoning en de volgende woont in een appartement. Daarnaast heb je ook boven- en benedenwoningen. In dat geval heb je een vereniging van eigenaars nodig, door je zelf beheerd of met een externe VVE beheer.

De staat van het gebouw is ook in hoge mate bepalend voor het prettig wonen of niet.

 • Is er veel terugkerend onderhoud?
 • Is de woning gehorig en kun je daardoor last krijgen van de buren?
 • Op welke verdieping woon je, en is er een lift aanwezig? Voor veel stellen is het krijgen van een kind een reden om te verhuizen bij het ontbreken van een lift.

prettig wonen vve beheer

Woon je in Amsterdam? Daar heb je bijvoorbeeld VVE beheer amsterdam.

Natuurlijk. Je interieur!!

Uiteraard is je interieur heel bepalend of je prettig woont of niet. En het goede nieuws is dat je hier by far de meeste invloed op hebt.

prettig wonen interieur

Waarom is interieur zo belangrijk voor mensen?

 • Interieur is iets heel persoonlijks, het is fijn om ergens je eigen stempel op te drukken
 • Je ontspant beter als de plek waar je bent, er mooi uitziet
 • Thuiskomen is een genot als je blij wordt van alle accessoires en het sfeertje dat je thuis hebt neergezet

Niet voor niets geven veel mensen veel geld uit aan hun interieur.