Nee, de zomer van 2021 was niet om over naar huis te schrijven. Toch kan het maar zo dat dit volgend jaar heel anders is en we met meerdere hittegolven te maken krijgen. Niet alleen buiten is het dan ontzettend warm, ook in huis is dit het geval. Dit is tenminste het geval als je geen raambekleding heeft geïnstalleerd. Zo is het zeker een goed idee om de screens prijzen te betalen zodat je minder last zult hebben van de hitte in je woning. In dit artikel kun je nog meer tips vinden hierover.

raamdecoratie jaloezie smal raam

UV bescherming

Zonnebrandcrème is niet alleen voor op het strand! Denk bijvoorbeeld aan de zonneschermen. Bescherm kunst, meubels en familiestukken tegen schade door de zon en ongelukkige verkleuring, allemaal met behulp van je raambekleding. Deze schermen blokkeren tussen 86% en 99% van de schadelijke stralen van de zon. Met de zonneschermen kun je je favoriete uitzicht en lichtniveau selecteren. Er zijn veel patronen en kleuren om uit te kiezen voor elke stijl van huis.

Energie-efficiëntie

Raambekleding kan speciaal zijn ontworpen om energie-efficiëntie te bieden bij zowel koud als warm weer. De honingraatconstructie vangt lucht op in verschillende holtes, wat zorgt voor isolatie die kan helpen je energieverbruik en dus ook energierekening te verlagen. Bovendien kan dit een goed effect hebben op je privacy en lichtverspreiding. Versier daarom elk soort raam dat je hebt – zelfs lastige dakramen en ongebruikelijk gevormde ruiten – met raamdecoratie met de kenmerkende honingraattinten zodat je minder last van de zon zult hebben in de zomer.

Juiste soort

Dit is zonder twijfel de belangrijkste stap bij het installeren van raambekleding. Zodra je energiezuinige ramen hebt geïnstalleerd, is de volgende stap duidelijk om je huis privacy en bescherming tegen hitte te geven. Je moet dan dus kiezen tussen allerlei verschillende soorten raamdecoratie. Denk bijvoorbeeld aan gordijnen, maar ook aan verticale jaloezieën. Daarnaast zou je nog kunnen gaan voor transparante gordijnen of vouwgordijnen, al zijn er nog veel meer opties. Doe goed onderzoek voordat je uiteindelijk een aankoop doet!

kiezen raamdecoratie

Kleur en patroon

De kleur of het patroon dat je kiest, kan op de achtergrond van je kamer vallen of een vleugje helderheid geven. Om het gordijn in de huidige tinten te laten passen, kies je een stof die een paar tinten donkerder is dan de muren. Of trek een minimale neutrale kleur van het vloerkleed of kussens voor de gordijnen. Verliefd op patronen? Hier is een snelle regel: blijf uit de buurt van drukke patronen als je ze al in een ander aspect van de kamer gebruikt.

Goede textuur

Textuur en materiaal is ook van belang als je raambekleding aan het uitzoeken bent. Kies je voor gordijnen in een formele ruimte, dan zijn zware zijde en fluweel prima opties. Natuurlijk is dit niet het geval voor de prijsbewuste kopers! Dit zijn dure stoffen die periodiek chemisch gereinigd moeten worden. Praktische opties zijn onder meer katoensatijn en rayonmengsels. Als je iets meer casual wilt, overweeg dan crushed fluweel of neutraal linnen.